Δημοσιεύθηκε στην Food,The witch's cauldron

Η εποχή των κερασιών : μαρμελάδα κεράσι με κανέλα

Όσο κι αν ο καιρός μας τα χαλάει φέτος, ο  Μάιος φέρνει μαζί του τα πιο ζουμερά, αρωματικά κόκκινα φρούτα: κεράσια και φράουλες είναι στην εποχή τους κι οι συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε  πολλές. Παραδοσιακά, η εποχή των κερασιών ξεκινάει από τα μέσα Μαΐου και λήγει στο τέλος Ιουνίου.

header_img_1

Διάβασα λίγες πληροφορίες για το υπέροχο αυτό φρούτο στην iatronet, σχετικά με την καταγωγή και τη θρεπτική τους αξία.

«Τα κεράσια έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής, μια μικρή πόλη της Μικράς Ασίας, την Κερασούντα, από όπου πιστεύεται ότι πήραν και το όνομα τους.

Έπειτα έφτασαν στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα παράγονται στην Πιερία, την Ροδόπη, τα Γρεβενά, και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας ενώ θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας τα γνωστά κεράσια Βοδενών, από την Έδεσσα».

Τα κεράσια είναι υψηλής διατροφικής και θρεπτικής αξίας φρούτο, με αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και..το κυριότερο, υπέροχη γεύση! Όσο κι αν μου αρέσει να τα τρώω φρέσκα, η συγκεκριμένη μαρμελάδα, διατηρεί το φρούτο για πολύ περισσότερο διάστημα, και εάν επιλέξετε να ελαττώσετε την ζάχαρη & να αυξήσετε το λεμόνι

Η πιο απλή και αρωματική μαρμελάδα που μπορείτε να φτιάξετε, έχει τα εξής συστατικά:  κεράσια, sugar jam, χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια και λίγη κανέλα.Τρώγεται με το κουταλάκι κατευθείαν από το βάζο, μπορεί να συνοδεύσει παγωτό βανίλια ή καϊμάκι ή να την απλώσετε πάνω από ένα cheesecake ψυγείου, Εμένα μου αρέσει το φρούτο να είναι ζωντανό, να «κρατάει» λίγο και να νιώθω το κομμάτι του κερασιού καθώς την απολαμβάνω. Μπορείτε όμως να ψιλοκόψετε τα κεράσια πριν τη βράσετε, ή να την περάσετε μετά με το ραβδομπλέντερ.

Για ένα κιλό κεράσια, που βγάζει περίπου 3 (και μισό)  βαζάκια των 250ml, οι αναλογίες και τα υλικά είναι:

(Αυξήστε τη δόση, όσο εσείς θέλετε, σε περίπτωση που θα κάνετε μεγαλύτερες ποσότητες ή έχετε βρει κεράσια σε καλή τιμή στην Λαϊκή σας)

Υλικά:

1 κιλό κεράσια (καθαρισμένα από το κοτσάνι, πλυμένα και χωρίς το κουκούτσι)

500 γραμμάρια ζάχαρη με πηκτίνη (sugar jam)

Χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια ή ένα λεμόνι κι ένα νεράντζι (μην πετάξετε τα κουκούτσια και τις φλούδες τους)

2 ξυλαράκια κανέλας

Tip: Προαιρετικά αν θέλετε, βάλτε στην μαρμελάδα και 3-4 μεγάλα φύλλα αρμπαρόριζας, που δίνει υπέροχο άρωμα. Τα αφαιρείτε όταν έχει τελειώσει ο βρασμός.

Εκτέλεση:

Πλένετε και καθαρίζετε τα κεράσια, βγάζοντας τα κουκούτσια και τα κοτσάνια. Προσθέτετε τη ζάχαρη και τα αφήνετε 6 ώρες ή και μια νύχτα να βγάλουν τα υγρά τους. Πριν τα βάλετε στην κατσαρόλα με 150ml νερό, τα κόβετε στη μέση.

Μαζί με το νερό, προσθέστε το χυμό και το ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα βιολογικά ή από κήπο κατά προτίμηση) ή ένα λεμόνι κι ένα νεράντζι, δυο ξυλαράκια κανέλας και αν θέλετε τα πλυμένα φύλλα της αρμπαρόριζας. Η μαρμελάδα αυτή αγαπάει την βανίλια,την κανέλα και την αρμπαρόριζα πολύ!

Βράζετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, για περίπου 40-50 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην σας κολλήσει. Μόλις κρυώσει, αφαιρείτε την κανέλα και την αρμπαρόριζα. Την βάζετε σε αποστειρωμένα βαζάκια (στο φούρνο ή στο microwave) δείτε πως εδώ 🙂

Πώς αποστειρώνουμε βάζα

IMG_2435-001-480x320

(photo από το blog: http://www.shockinglydelicious.com/

Επειδή είναι μια αρκετά ευπαθής μαρμελάδα, μόλις την ανοίξετε, την βάζετε κατευθείαν στο ψυγείο για να διατηρηθεί.

Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε πάνω από: cheesecakes, panna cotta, γιαούρτι, παγωτό βανίλια ή καϊμάκι, σε κρέπες, pancakes και scones ή να την απολαύσετε σε μια φέτα ψωμί με βούτυρο!

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s