Δημοσιεύθηκε στην Food

Αρμπαρόριζα, η μεθυστική. Ένα φυτό, ένα λικέρ κι ένα κέικ με με γιαούρτι και ελαιόλαδο

Λατρεύω την αρμπαρόριζα. Το μεθυστικό της άρωμα μου θυμίζει Βικτωριανή Αγγλία, μάγισσες, ξόρκια, χύτρες και καζάνια που κοχλάζουν…. Είναι ένα φυτό με ιστορία και συμβολισμό,που χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία ως θεραπευτικό συστατικό, σε ανθοϊάματα αλλά και ως αιθέριο έλαιο με ηρεμιστικές, θρεπτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

P1330670

«Το Πελαργόνιον το βαρύοσμον λατ. Pelargonium graveolens, διαβάζω,  «είναι ποώδες παχύφυλλο που ανήκει στο γένος Πελαργόνιο της οικογένειας των Γερανιοειδών (Geraniaceae). Το Γεράνι, έχει καταγωγή από τη Νότια Αφρική και ήρθε στην Ευρώπη γύρω στα 1690. Το όνομα του είδους graveolens προέρχεται από τη λατινική γλώσσα και σημαίνει έντονο άρωμα.Το κοινό του όνομα είναι αλμπαρόριζα ή αρμπαρόριζα, ενώ πολλές φορές αναφέρεται και ως γεράνιο, γεράνι, πελαργόνι- στη Λεσβο χρυσαχί, στην Κύπρο κιούλι, στη Δυτική Μακεδονία μοσχόφυλλο.Αυτά τα όμορφα λουλούδια αναπτύσσονται σε όλες τις εύκρατες περιοχές του κόσμου, αλλά ως επί το πλείστον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σύμφωνα με μια παλιά μουσουλμανική παράδοση, το γεράνι φύτρωσε όταν ο προφήτης Μωάμεθ κρέμασε το πουκάμισό του σε ένα φυτό για να στεγνώσει στον ήλιο. Όταν γύρισε να το πάρει, το βρήκε σκεπασμένο από ευωδιαστά λουλούδια με  έντονα χρώματα. Το χρώμα των λουλουδιών του γερανιού καθορίζει τις συμβολικές -ακόμη και μαγικές ιδιότητες του φυτού. Οι άνθρωποι της Νέας Αγγλίας πίστευαν ότι τα φίδια δεν  πλησίαζαν τις περιοχές όπου αναπτύσσονται τα άγρια ​​γεράνια.

Ο μύθος λέει πως αν το λουλούδι γέρνει προς προς τα κάτω, σας προειδοποιεί ότι είστε κολλημένοι στο παρελθόν και ότι η συνεχής αναμάσηση των παλιών γεγονότων, «κλέβει» ενέργεια από το μέλλον σας. Τα ροζ άνθη από το γεράνι χρησιμοποιούνται κυρίως σε ερωτικά ξόρκια, ενώ τα κόκκινα γεράνια φύονται συνήθως κοντά στο σπίτι μιας μάγισσας για προστασία.

Φέτος έκοψα πολύ αρμπαρόριζα από τη Σκύρο, που τη βρήκα άφθονη και καταπράσινη και έχω και μια γλάστρα στο μπαλκόνι μου, για παν ενδεχόμενο. Αποφάσισα να φτιάξω το καθιερωμένο λικέρ και να το φυλάξω για το χειμώνα και πειραματίστηκα με ένα κέικ που είναι συνδυασμό μιας Βικτωριανής συνταγής και μιας παλιάς δικής μου, πιο μεσογειακής στα υλικά,με γιαούρτι και ελαιόλαδο.Βγήκε ένα πολύ αφράτο, ζουμερό και πολύ αρωματικό κέικ, με άρωμα τριαντάφυλλου, που είναι ιδανικό για απογευματινό τσάι.

CAM00933

Λικέρ Αρμπαρόριζας

Το λικέρ αυτό είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του. Εξαιρετικά χωνευτικό, με υπέροχο άρωμα, τελειώνει ιδανικά ένα «βαρύ» γεύμα, ή συνοδεύει ένα απογευματινό κάλεσμα για καφέ ή τσάι.

Υλικά

1 λίτρο κρασί ροζέ χύμα (ξηρό ή ημίγλυκο)

200γρ ζάχαρη κρυσταλλική

3 κλαδιά αρμπαρόριζας (γύρω στα 15-20 φύλλα)

Εκτέλεση

Βάζετε τα κλαδιά της αρμπαρόριζας στο μπουκάλι του ενός λίτρου. Προσθέτετε τη ζάχαρη, αραιωμένη με λίγο από το κρασί που θα χρησιμοποιήσετε για το λικέρ. Γεμίζετε το μπουκάλι με το υπόλοιπο κρασί, ανακινείτε καλά και κλείνετε. Το λικέρ θα είναι έτοιμο μετά από ενάμιση περίπου μήνα. Φυλάσσεται σε μέρος σκιερό και ανακινείται καλά μια φορά την εβδομάδα, για να διαλύεται η ζάχαρη και να «ζυμώνεται» με το κρασί.

Tip: Αν θέλετε,το αλκοόλ που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να είναι και κονιάκ ή βότκα,αλλά σε αυτή την περίπτωση αυξάνετε τη ζάχαρη.

Κέικ με αρμπαρόριζα, γιαούρτι και ελαιόλαδο

Ένα πολύ απλό στην εκτέλεση και στα υλικά του κέικ, με μια λεπτή,αλλά μεθυστική μυρωδιά τριαντάφυλλου, ό,τι πρέπει για το απογευματινό σας τσάι (τα τσάι να είναι English Breakfast ή Darjeeling κατά προτίμηση)

Υλικά

2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του* η κούπα/δοσομετρητής των 250 γρ/ml

1 κούπα ζάχαρη

1 κεσεδάκι (230-240μml) γιαούρτι πρόβειο

3 αυγά

1 κουταλιά τ.γ. baking powder

140ml ε.π. ελαιόλαδο

1 βανίλια σκόνη σε κάψουλα) (ή το λοβό μιας βανίλιας)

10 φύλλα αρμπαρόριζας, πλυμένα,στεγνωμένα και ψιλοκομμένα και 2-3 για στόλισμα

Εκτέλεση

CAM00938

Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά (αλεύρι, baking, βανίλια) σε ένα μπωλ. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα άλλο,να αφρατέψουν και προσθέτετε το γιαούρτι, ανακατεύετε πολύ καλά, και μετά σιγά-σιγά το ελαιόλαδο.Στο τέλος προσθέτετε τα ψιλοκομμένα φύλλα της αρμπαρόριζας και ανακατεύετε και πάλι απαλά.

Σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ,στρώνετε μια λαδόκολλα, τοποθετείτε δυο φύλλα αρμπαρόριζας αντικριστά, και ρίχνετε το μείγμα του κέικ.Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 45′ λεπτά.

CAM00943

Είναι ένα αφράτο και αρωματικό κέικ που τρώγεται πολύ εύκολα το απόγευμα με τον καφέ ή το τσάι σας.

Enjoy!

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

2 σκέψεις σχετικά με το “Αρμπαρόριζα, η μεθυστική. Ένα φυτό, ένα λικέρ κι ένα κέικ με με γιαούρτι και ελαιόλαδο

  1. Καλημέρα Χριστίνα, και εμένα μου αρέσει πολύ το άρωμα της αρμπαρόριζας για αυτό και λέω να προσπαθήσω το λικέρ … Ευχαριστώ για το όμορφο διάλειμμα! Μπέτυ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s