Δημοσιεύθηκε στην Food

Πάπρικα: μια πικάντικη, versatile σάλτσα!

Μια από τις πιο δημοφιλείς  πικάντικες»αλοιφές» όπως ονομάζονται στη Βόρειο Ελλάδα είναι η Πάπρικα

CAM00815ψ

Συνοδεύει καταπληκτικά ψητά κρέατα, σουτζουκάκια,  λευκό τυρί, μπαίνει σε σάντουιτς με γραβιέρα Νάξου ή Κρήτης, γίνεται εύκολο ντιπ  για τσιπς ή κρακεράκια σ’ ένα πάρτυ, αναβαθμίζει γευστικά κόκκινες σάλτσες και σούπες όπως πχ μια φασολάδα το χειμώνα, ή μια κρύα gazpacho το καλοκαίρι. Δοκιμάστε την σε hot dog, ή σε πανσέτα ψητή στα κάρβουνα με λίγη τριμμένη φέτα από πάνω.

Το βασικό της συστατικό είναι οι αγαπημένες πιπεριές Φλωρίνης,CAM00570

ψημένες στο γκριλ και ξεφλουδισμένες, ή αν δεν έχετε χρόνο, χρησιμοποιήστε αυτές που υπάρχουν έτοιμες σε βάζο. Η έντασή της εξαρτάται από τί θα προσθέσετε στα βασικά σας υλικά, αν την θέλετε λιγότερο ή περισσότερο καυτερή. Είναι μια πολύ εύκολη στην παρασκευή της σάλτσα, με άπειρες χρήσεις και συνδυασμούς!

CAM00810α

Υλικά

1 φλυτζάνι (250ml) πιπεριές Φλωρίνης περασμένες από το multi

150 γρ ντοματοπελτές

Ταμπάσκο ή σκόνη καυτερής πάπρικας ή chilli flakes ή πουλ μπιμπέρ από την Τουρκία

1 1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

Αλάτι (μια κουταλιά του γλυκού ή όσο εσείς θέλετε)

3 κουταλιές τη σούπας ξύδι (από κρασί ή μηλόξυδο)
150 ml  λάδι

Εκτέλεση

Αν επιλέξουμε να ψήσουμε μόνοι μας τις πιπεριές Φλωρίνης, η διαδικασία είναι ως εξής:

Πλένουμε και ξεσποριάζουμε τις πιπεριές Φλωρίνης (γύρω στα 650-700γρ). Ψήνουμε τις πιπεριές τις οποίες έχουμε αλείψει με λίγο λάδι, για 10-12 λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή σε συνδυασμό αέρα-γκριλ. πάνω σε λαδόκολλα. Προσοχή, δεν χρειάζονται παραπάνω γιατί θα καούν.

Στη συνέχεια, τις καθαρίζουμε από τη φλούδα και τους σπόρους και τις αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίξουν καλά σ’ ένα τρυπητό. Τις λιώνουμε στο multi, να γίνουν ένας υδαρής πολτός.

(Αν πάλι επιλέξουμε έτοιμες πιπεριές σε άλμη, τις ξεπλένουμε καλά και τις λιώνουμε στο multi).

Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα τον πολτό της πιπεριάς και τον τοματοπολτό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι και λίγη καυτερή πάπρικα. Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει.η σάλτσα. Θα μας πάρει γύρω στα 12-15 λεπτά.  Έχουμε έτοιμα τα βάζα μας καθαρά όπως και τα καπάκια μας, τα οποία έχουμε αποστειρώσει για 10 λεπτά στο φούρνο.Με πετσέτα κρατάμε το βάζο και το γεμίζουμε με την καυτή σάλτσα πάπρικας. Βάζουμε τα καπάκια, κλείνουμε σφιχτά και αναποδογυρίζουμε.

Tip# 1 Η συνταγή αρκεί για 2 βάζα των 200ml.

Tip #2 Όταν ανοίξουμε το βάζο,τα διατηρούμε στο ψυγείο με λίγο ελαιόλαδο από πάνω.

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

2 σκέψεις σχετικά με το “Πάπρικα: μια πικάντικη, versatile σάλτσα!

    1. ΚΙ εγώ το ίδιο! Για πολλά χρόνια, όταν επέστρεφα από Θεσσαλονίκη, είχα στη βαλίτσα συσκευασία πάπρικας δύο κιλών! 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s