Δημοσιεύθηκε στην Food,General

Spaghetti al limone, με ολόκληρο λεμόνι: η Άνοιξη στο πιάτο!

Έχω πολύ καιρό να γράψω συνταγή για το μπλογκ, έχω πολύ καιρό να ευχαριστηθώ φαγητό… Έχω πολύ καιρό, τελικά, να κάτσω για φαγητό, παίρνοντας βαθιές ανάσες και μυρίζοντας τα αρώματα που αναδύονται από το πιάτο. Πολλοί οι λόγοι- κυρίως συναισθηματικοί  αλλά και πρακτικοί, ο χρόνος λίγος για να κάνω μια στάση. Εύκολο και γρήγορο το συγκεκριμένο πιάτο ζυμαρικών, με δυο πολύ αγαπημένα υλικά, το spaghetti και το λεμόνι. Ολόκληρο λεμόνι δεν είχα μέχρι τώρα σκεφτεί να βάλω, γιατί το θεωρούσα σπατάλη εν μέρει, μια και το ξύσμα μεταφέρει εξαιρετικά το άρωμα του εσπεριδοειδούς, μεταμορφώνοντας κάθε πιάτο σε ξεχωριστή σύνθεση. Έπεσε στα χέρια μου μια χειρόγραφη συνταγή στα Γαλλικά από ένα ζευγάρι φίλων που είναι -κατ’εμέ- οι απόλυτοι gourmet: τρώνε καλά, επιλεκτικά,  όχι μεγάλες ποσότητες, με υλικά υγιεινά, ντόπια και στην εποχή τους- ιδίως όταν τα βρίσκουν στο νησί μας που είναι ο τόπος που μας ενώνει: η Ανεμόεσσα Σκύρος. Ο Μίλτος και η Έρση μ’ έχουν φιλοξενήσει πολλές φορές στο υπέροχο σπίτι τους στο Γυαλό, κι έχω φάει φαγητά εξαιρετικής ποιότητας όπως τόνο με βλήτα και κοτόπουλο Προβηγκίας με ελιές. Όλα ελαφριά, με μεστή γεύση και σωστή αρμονία υλικών και αρωμάτων.

Πολύ εύκολο πιάτο, γρήγορο, απλό, ελαφρύ και ό,τι πρέπει για πρώτο- primo piato που λένε και οι φίλοι μας οι Ιταλοί.

CAM00455α
Spaghetti al limone, με ολόκληρο λεμόνι

Για τους λάτρεις του λεμονιού σας υπόσχομαι πως είναι ένα θεσπέσιο πιάτο,γιατί το λεμόνι μοιάζει να είναι παντού και το άρωμά του δεν καλύπτεται ούτε από την παρμεζάνα. Έχει μια φρεσκάδα που μόνο την όρεξη μπορεί να σας ανοίξει.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 πακέτo spaghetti ή linguini ή bavette

2 μέτρια, ακέρωτα λεμόνια και το ξύσμα από ένα ακόμη

Μια συσκευασία τυρί τύπου philadelphia 200γρ

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Παρθένο ελαιόλαδο (3 κουταλιές της σούπας)

Ροζ Αλάτι Ιμαλαϊων

Λίγο φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό

Παρμεζάνα Reggiano (υπολογίστε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας,για κάθε πιάτο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε τα λεμόνια, τα κόβετε στα τέσσερα,καθαρίζετε τις άκρες,βγάζετε τα κουκούτσια και το λευκό, σκληρό μέρος και τα βάζετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι με ένα δάχτυλο νερό στο οποίο έχετε προσθέσετε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.

Για να μαλακώσουν χρειάζονται βράσιμο γύρω στα δεκαπέντε λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν,μην πετάξετε το νερό.

Βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Κρατήστε περίπου μισή κούπα απο το νερό των μακαρονών.

Βάλτε στο μούλτι τα λεμόνια, το ζουμί τους, τις δυο κουταλιές λάδι, λίγο μαύρο πιπέρι και τη μισή συσκευασία από το τυρί φιλαδέλφεια και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένας υδαρής πολτός. Δοκιμάζετε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Σε βαθύ τηγάνι, με βαρύ πάτο ρίξτε τη σάλτσα των λεμονιών, το μεγαλύτερο μέρος από τα ζυμαρικά, το υπόλοιπο του τυριού κρέμα το οποίο έχετε διαλύσει στο νερό που έχετε κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών, μια κουταλιά λάδι ακόμη, και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύετε πολύ καλά, ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού και σε κάθε πιάτο μόλις σερβίρετε, μια γεμάτη κουταλιά παρμεζάνα.

CAM00456β

Υ.Γ. Συγχωρέστε μου τη φωτογραφία, τραβήχτηκε βιαστικά γιατί το spaghetti φαγώθηκε αμέσως!

Και μια σκέψη για την απόλαυση του φαγητού: Take the guilt out of pleasure. Sometimes the thing you want most is just what you need.

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s