Δημοσιεύθηκε στην Food

Μύρισε φθινόπωρο, part 2 -με μια καυτή μαρμελάδα ντομάτας!

Η μαρμελάδα ντομάτα, είναι η τελευταία λέξη της μόδας κι αυτό τον καιρό την βρίσκω παντού: σε blogs, εκπομπές, φωτογραφίες, συνταγές στο ίντερνετ και δεν συμμαζεύεται. Έψαξα, πειραματίστηκα, δοκίμασα κι επειδή τρελλαίνομαι για μαρμελάδες, βρήκα στην αγγλική Telegraph την πιο hot! Mια μαρμελάδα ντομάτας καυτερή:  chili-tomato jam, την οποία και έφτιαξα, κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές.

BeFunky_BeFunky_20140923_100605.jpg

Τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν τα ίδια, εκτός από την fish sauce, που για μένα έχει πολύ έντονη γεύση και δεν συγκινεί και τόσο τους Μεσογειακούς γευστικούς μου κάλυκες.

Δοκιμάστε την με ανθότυρο ή όποιο άλλο απαλό λευκό τυρί προτιμάτε, όπως η mozarella ή το τυρί κρέμα. Βάλτε τη σε σάντουιτς, καναπεδάκια ή πάνω σ’ένα φιλέτο γλώσσας ή κοτόπουλο, αλλά και σε όλα τα κρεατικά. Είναι μια γεύση που μπορεί να ταιριάξει με πολλά. Γλυκιά,καυτερή, με το άρωμα του τζίντζερ & την αψάδα του τσίλι να κυριαρχούν στο «ουδέτερο» υπόστρωμα της ντομάτας. Όσο πιο πολύ μείνει στο ντουλάπι σας, τόσο πιο έντονη θα γίνει η γεύση της.

 

Υλικά (για 2  βάζα των 212 γρ, αυξάνετε τις ποσότητες αναλόγως με την ποσότητα που θέλετε)

500γρ ντομάτες (ώριμες κατά προτίμηση)

4 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες

4-5 μεγάλες κόκκινες πιπεριές chilli (βάλτε τις με τα σπόρια, αν θέλετε λίγο πιο έντονη την γεύση)

1 κομμάτι τζίντζερ γύρω στα 5-6 εκατοστά, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες

300γρ καστανή ζάχαρη

120 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

BeFunky_20140922_113002.jpg

Εκτέλεση
Πλένετε τις ντομάτες και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια. Τις βάζετε μαζί με το σκόρδο, το τσίλι και το τζίντζερ στο multi, μέχρι να πολτοποιηθούν.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε τη ζάχαρη και το ξύδι και αφήστε να βράσει σε μέτρια φωτιά  για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας σιγά σιγά. Προσθέστε τον πολτό ντομάτας-τσίλι-τζίντζερ. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία, κι αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Το μείγμα θα γίνει ελαφρώς πιο σκούρο και κολλώδες. Φυλάσσεται σε ζεστά,  αποστειρωμένα βάζα , ενώ η μαρμελάδα είναι ακόμη ζεστή. Αφήστε την στο ντουλάπι σας για ένα μήνα τουλάχιστον, να δέσουν οι γεύσεις, και να γίνει ακόμη πιο καυτερή. Όταν την ανοίξετε, δεν χρειάζεται να την διατηρήσετε  στο ψυγείο.

BeFunky_20140923_100446.jpg

Enjoy! 

 

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μύρισε φθινόπωρο, part 2 -με μια καυτή μαρμελάδα ντομάτας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s