Δημοσιεύθηκε στην Food

Μύρισε φθινόπωρο, part 1

Η εποχή επιτάσσει προμήθειες κι έτσι αιχμαλωτίζουμε το καλοκαίρι σε μια…μαγική σάλτσα ντομάτας, βγαλμένη από ένα πολύ αγαπημένο μυθιστόρημα. Οι «Μάγισσες του Ήστγουικ» του γνωστού Αμερικάνου συγγραφέα Τζον Άπνταϊκ που έγινε και super Holywwod movie το 1987 με τις Cher, Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon και τον ανεπανάληπτο Jack Nicholson στο ρόλο του διαβόλου! Τη θυμάστε; Ήταν απολαυστική!

Τη συνταγή φτιάχνει μια από τις ηρωΐδες του βιβλίου, η Αλεξάντρα Σπόφορντ (στην ταινία την παίζει η Cher). Η σάλτσα είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή της κλασσικής σάλτσας marinara των Ιταλών, που χρησιμοποιείται ευρέως και όχι μόνο σε μακαρόνια.

27f86d3153420945cbdc202e33d08664fb6b2855134637393b5bec33d9b949b0de9c9817dec38068c7ee8eaf2be51018

«Ξανάρχισε να γεμίζει γυάλινα βάζα με σάλτσα για μακαρόνια, τόση πολλή σάλτσα που εκείνη και τα παιδιά της δεν θα μπορούσαν να την καταναλώσουν ακόμη κι αν κάποιος τους έκανε μάγια για να ζήσουν εκατό χρόνια σε ένα ιταλικό παραμύθι. Γέμιζε το ένα βάζο μετά το άλλο, αχνιστό από το μπλε εμαγιέ καζάνι με τις άσπρες πιτσιλιές. Διαισθανόταν αόριστα πως αυτό ήταν ένα γελοίο είδος αποτίμησης φόρου τιμής στον τωρινό εραστή της, τον Τζο Μαρίνο, έναν υδραυλικό ιταλικής καταγωγής. Η συνταγή της ήταν: όχι κρεμμύδια, δυο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και σωταρισμένες για τρία λεπτά, όχι περισσότερο, όχι λιγότερο-αυτή ήταν η μαγεία) σε λάδι που είχε κάψει, μπόλικη ζάχαρη για να εξουδετερώνεται η ξυνίλα, ένα μοναδικό τριμμένο καρότο, περισσότερο πιπέρι παρά αλάτι. Όμως το κουταλάκι του θρυμματισμένου βασιλικού ήταν αυτό που ενίσχυε τον ανδρισμό και μια πρέζα μπελαντόνα πρόσφερε την απελευθέρωση, χωρίς την οποία ο ανδρισμός δεν είναι παρά μια δολοφονική συμφόρηση. Όλα αυτά τα  πρόσθετε στις δικές της ντομάτες, μαζεμένες πριν από βδομάδες και αποθηκευμένες στα περβάζια όλων των παραθύρων, που τώρα τις έκοβε και τις έβαζε στο μπλέντερ«. 

Για να ετοιμάσουμε σάλτσα ντομάτας για κάθε χρήση (ως βάση για σάλτσα ζυμαρικών, για πίτσα αλλά και για τα κοκκινιστά ) θα βράσουμε τις ντομάτες μας με ελάχιστα μυρωδικά ή μπαχαρικά.  Αλάτι και λίγη ζάχαρη, που θα μειώσει την οξύτητα της ντομάτας, λίγο ελαιόλαδο καλής ποιότητας για να «δέσει»καλύτερα και να συντηρείται πιο πολύ. Θα βράσουμε τη σάλτσα από 20′ ως 50′,-αυτό εξαρτάται από  την πυκνότητα που επιθυμούμε να έχει. Ο βασιλικός είναι optional. Το καρότο που αναφέρεται παρακάτω κάνει τη διαφορά! Βοηθάει τη σάλτσα να δέσει καλύτερα-δοκιμασμένο τρικ,δοκιμάστε το!

Συμβουλή: Παραλείψτε τη μπελαντόνα, εκτός κι θέλετε να μαγέψετε μέχρι τρέλλας τον άντρα των ονείρων σας…δεν σας υπόσχομαι ότι θα πιάσει, ούτε ότι θα είναι χωρίς συνέπειες, οπότε good luck!

20140825_210626

Tα υλικά που αντιστοιχούν στη σάλτσα που φτιάχνει η Αλεξάνδρα, είναι:

50ml ελαιόλαδο

2 κιλά ντομάτες (πομοντόρια ή ώριμες, στρογγυλές) από τη λαϊκή καλά πλυμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια.

(αν θέλετε βάζετε και τα σπόρια-το κάνω συχνά για μεγαλύτερη ευκολία)

2 σκελίδες σκόρδο,

1 ένα μεγάλο καρότο τριμμένο ψιλά στο ρεντέ

Αλάτι και ζάχαρη (από 1 κουταλάκι του γλυκού)

Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

μια χούφτα φρέσκα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού  ή ενάμιση κουταλάκι ξερό βασιλικό.

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις σωταριστεί καλά προσθέτουμε τις ντομάτες και το καρότο, το φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, αλατίζουμε, προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται, και τη μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας σε τακτά διαστήματα για περίπου 30 με 40 λεπτά. Μόλις έχει αρχίσει να δένει η σάλτσα ντομάτας, προσθέτουμε τον βασιλικό και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη. Στο τέλος, όταν έχετε πια σβήσει το μάτι, τρίβετε μαύρο πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και την πολτοποιούμε στο presse legumes ή αλλιώς multi.  Την αφήνουμε να κρυώσει  και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βαζάκια μας.

20140825_210604

Καλό φθινόπωρο!

Παρακάτω θα βρείτε εξαιρετικές συμβουλές, αναλυτικές οδηγίες και tips για τη σάλτσα ντομάτας και τις παραλλαγές της από γνωστά blog και άρθρα σε περιοδικά.

Αθηνόραμα-σάλτσα ντομάτας

Tastefull-έτοιμη σάλτσα ντομάτας

Κρήτη-γαστρονομικός περίπλους-σάλτσα ντομάτας

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s