Δημοσιεύθηκε στην Food

Πέστο αλλιώς! Pesto Trapanese από τη Σικελία, με αμύγδαλα και ντομάτα

09jun21_430

Καλωσορίζουμε το φθινόπωρο! Σκεφτόμαστε με νοσταλγία τον ήλιο και τη δυνατή ενέργεια του καλοκαιριού. Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας προσαρμογής, γλυκός, τρυφερός, ευλογημένος, ενδιάμεσος- μας παίρνει από το  χέρι για να μας οδηγήσει σιγά-σιγά στο χειμώνα. Οι βροχές του νοτίζουν το χώμα και η μυρωδιά του είναι μεθυστική. Το αγαπώ το φθινόπωρο: τα χρώματα, τις μυρωδιές,  το ελαφρύ αεράκι. Μ’ εμπνέει ν’ αναζητήσω μια ζεστή αγκαλιά, να φάω μια αρωματική σούπα με κολοκύθα και μήλο, να πάω μια εκδρομή στο Πήλιο. Μαζί του αλλάζω κι εγώ δέρμα, περιμένοντας το κρύο. Ας φυλακίσουμε, λοιπόν, το καλοκαίρι στα βάζα, όπως έκαναν εδώ και εκαντοντάδες χρόνια οι νοικοκυραίοι σε κάθε γωνιά της γης, συντηρώντας τα δώρα της κάθε εποχής,  έχοντας  τις πρώτες ύλες για πολλά φαγητά έτοιμες, για να περάσουν το χειμώνα τους.

Η πιο δημοφιλής σάλτσα στο ντουλάπι μας είναι η σάλτσα ντομάτας.  Μοσχοβολάει καλοκαίρι κι έχουμε έτοιμη τη ντομάτα και το βασιλικό all year round!

Προσφάτως, εκτός από τη γνωστή σάλτσα ντομάτας,  που ταιριάζει με όλα και μπαίνει σ’ όλα τα φαγητά, δοκίμασα να φτιάξω και το Pesto του φτωχού-το Pesto Trapanese από τη Σικελία, που είναι η λίγο πιο φτωχή εκδοχή του αρωματικού,κλασσικού Pesto Genovese.  Το είχα φάει πριν από μια δεκαετία σ’ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Ιταλία, και είχα ξετρελλαθεί.

BeFunky_20140907_145900.jpg

Τα αμύγδαλα και η φρέσκια ντομάτα είναι οι πρωταγωνιστές. Λίγο σκόρδο και λίγος βασιλικός συμπληρώνουν τη γευστική σύνθεση, ενώ το τυρί δεν αποτελεί απαραίτητο συστατικό. ειδικά αν βάλετε περισσότερα αμύγδαλα,όπως εγώ.

Η συνταγή μου ακολουθεί αυτή που υπάρχει στο blog Lidia’s Italy, ελαφρώς παραλλαγμένη. Γίνεται εξίσου καλά με τοματίνια,αλλά και με μεγάλες,ώριμες ντομάτες.

Το Pesto αυτό είναι πολύ πιο απαλό στη γεύση από το κλασικό Pesto με βασιλικό. Τα αμύγδαλα που είναι ελαφρώς καβουρντισμένα του δίνουν μια υφή γεμάτη, γήινη αλλά χωρίς ιδιαίτερες γευστικές εξάρσεις, άρα μπορείτε να τη συνδυάσετε με πολλά.

BeFunky_20140907_150123.jpg BeFunky_20140907_150130.jpg

Με linguini ή spaghetti και τριμμένη Parmesana Reggiano έχετε μια καταπληκτική και πανεύκολη μακαρονάδα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ντιπ, τα ορεκτικά σας θα γίνουν πεντανόστιμα: Τη δοκίμασα με πικάντικη γραβιέρα Σκύρου-ήταν εξαιρετική. Της έβαλα από πάνω καπαρόφυλλα και λίγη κάπαρη, και πάλι ανέδειξε το τουρσί πολύ ωραία.

Τέλος, της έβαλα από πάνω μια φετίτσα αυγοτάραχο Στέφου. Γευστική αποκάλυψη! Η απαλή, λίγο ουδέτερη υφή του Pesto Trapanese χρησιμοποιείται ως υπόβαθρο για την πυκνή, έντονη, θαλασσινή αλμύρα του αυγοτάραχου και ο συνδυασμός αναδεικνύει και τα δυο υλικά υπέροχα!

Σκέψη: Υποψιάζομαι ότι της πάει πολύ η πιπεριά Φλωρίνης, είτε από πάνω, είτε αν προστεθεί ως έξτρα υλικό μέσα στην αρχική σάλτσα. Θα το δοκιμάσω σε επόμενη μαγειρική προσπάθεια.

          Υλικά (μερίδες 4) 

  1. Μισό κιλό ντοματίνια, ή 4 μέτριες ντομάτες, ώριμες και γλυκές.
  2. Μια χούφτα φρέσκο, πλατύφυλλο βασιλικό
  3. 3/4 της κούπας ή 200γρ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα που τα έχετε καβουρντίσει ελαφρώς
  4. 2-3 σκελίδες σκόρδο φρέσκο ή 3 σκελίδες σκόρδο βρασμένο & συντηρημένο σε ελαιόλαδο, αν θέλετε να είναι λιγότερη έντονη η γεύση του
  5. 1 κουταλάκι ροζ αλάτι Ιμαλαΐων ή χοντρό θαλασσινό αλάτι
  6. ½ κούπα ε.π. ελαιόλαδο
  7. Πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  8. 1/3 της κούπας  φρεσκοτριμμένη Παρμεζάνα (Parmigiano-Reggiano), ή όποια άλλη πικάντικη γραβιέρα θέλετε.

          Εκτέλεση

  • Χαράζετε ελαφρά τις ντομάτες και τις βουτάτε για ένα λεπτό σε καυτό νερό που βράζει. Τις βγάζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν για λίγο και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε σε μικρά κομμάτια, αφαιρώντας τους σπόρους. Αν επιλέξετε τα ντοματίνια, τα ξεπλένετε απλώς.
  • Καβουρντίζετε σ’ένα τηγανάκι τεφάλ για 4-5 λεπτά τα λευκά, ξεφλουδισμένα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ, χρυσοκάστανο χρώμα. Τ’ αφήνετε να κρυώσουν.
  • Σε ένα γουδί (ή αν επιλέξετε την πιο γρήγορη και εύκολη λύση στο multi) βάζετε τα αμύγδαλα, το σκόρδο (εγώ χρησιμοποιώ σκόρδο κονφί για πιο ελαφριά γεύση-η καλύτερη συνταγή είναι στο tastefull) και αρχίζετε να τα κοπανίζετε σιγά σιγά,προσθέτοντας το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προσθέστε το αλάτι, τα φύλλα του βασιλικού, τρίψτε πιπέρι μαύρο και συνεχίστε να κοπανίζετε μέχρι το μείγμα σας να γίνει κρεμώδες-αν και θα έχει μέσα μικρά κομμάτια από τα αμύγδαλα.
  • Στο τέλος προσθέστε τις ντομάτες ή τα ντοματίνια και συνεχίστε να επεξεργάζεστε το Pesto (στο γουδί ή στο multi).
  • Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμη ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Tip #1 Η κλασσική εκδοχή του το θέλει με ψίχουλα ψωμιού καβουρντισμένα, αντί τυριού, κάτι που θα βοηθήσει το Pesto να γίνει λίγο πιο «στεγνό» αφού η φρέσκια ντομάτα βγάζει υγρά.  Μπορείτε να τρίψετε 2 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, τις οποίες θα έχετε καβουρδίσει για λίγα λεπτά σε ένα τηγανάκι τεφάλ και να τις προσθέσετε στο Pesto.

Tip #2 Για πιο έντονη, γεμάτη γεύση,ειδικά αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σε μακαρόνια ή σε ένα φιλέτο λευκού ψαριού (π.χ. πέρκα ή γλώσσα) ή σε φιλέτο κοτόπουλο, θα προσθέσετε στο τέλος γύρω στα 100γρ Παρμεζάνα (Parmigiano-Reggiano).  Εγώ έβαλα Γραβιέρα Σκύρου χοντροτριμμένη και του πήγε πολύ.

Tip #3  Το Pesto Trapanese διατηρείται για λίγες μέρες στο ψυγείο, σε βαζάκια αποστειρωμένα με λίγο ελαιόλαδο από πάνω για να συντηρηθεί σωστά.

Enjoy!

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε