Δημοσιεύθηκε στην Food

Καλοκαίρι=Καρπούζι! Σαλάτα Caprese με Καρπούζι

Το καρπούζι, ειδικά για μας στην Ελλάδα,  είναι το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Θυμίζει μαζί με τη μυρωδιά του αντηλιακού, του βρεγμένου μαγιώ, του ψητού καλαμποκιού και της χωριάτικης σαλάτας, νυσταγμένα απομεσήμερα των παιδικών μας χρόνων, δροσερά βράδια στο μπαλκόνι, θερινό σινεμά με άρωμα γιασεμί κι αγιόκλημα..

Κλείστε τα μάτια και θυμηθείτε πόσο απολαμβάναμε τις μεγάλες, ζουμερές μπουκιές από το τραγανό, κατακόκκινο φρούτο και τις σταγόνες που κυλούσαν στο σαγόνι μας….

Watermelon-Caprese-WMPHOTO: RACHAEL BRYANT

Τί θα λέγατε να το δοκιμάσετε σε μια πιο gourmet παραλλαγή, ως πεντανόστιμο, δροσερό ορεκτικό για ένα τραπέζι ή ως ελαφρύ βραδινό, σε συνδυασμό με βασιλικό, mozarella, φέτες αλλαντικών (κατά προτίμηση ένα σαλάμι όχι πολύ πικάντικο, όπως το Λευκάδος, αλλά με πιο απαλή γεύση) και ξύσμα λεμονιού;

Δοκιμάστε μια αλλιώτικη Σαλάτα Caprese,  από το αμερικάνικο site Meatified, με συνταγές της Paleo Diet (ή αλλιώς ελληνιστί, της Παλαιολιθική Διατροφής που κάνει θραύση στην Αμερική) Οι ροδέλες ντομάτας αντικαθίστανται με ροδέλες από δροσερό καρπούζι. Θα ενθουσιαστείτε!!

Υλικά

    • 4 – 5 φέτες από ένα μεγάλο καρπούζι
    • 24 ροδέλες τυρί mozzarella
    • 24 φέτες (ροδέλες) σαλάμι
    • Μια χούφτα φρέσκα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
    • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά βούληση)
    • Ξύσμα από ένα λεμόνι
    • Ε.Π. Ελαιόλαδο για να ρίξετε από πάνω

Επίσης:

  • Για να σχηματίσετε τις ροδέλες του καρπουζιού, χρησιμοποιήστε ένα ποτήρι με περίμετρο 5-6 εκ.

Εκτέλεση

  1. Κόψτε με το ποτήρι, 24 ροδέλες καρπούζι, από τις φέτες του φρούτου.
  2. Σε ατομικό πιάτο,ή σε μια μεγάλη, μακρόστενη πιατέλα σερβιρίσματος, στρώστε πρώτα τις φέτες mozzarella, μετά το σαλάμι και από πάνω τις ροδέλες του καρπουζιού διαδοχικά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.
  3. Αλατίστε κατά βούληση και τρίψτε φρέσκο μαύρο πιπέρι πάνω από τη σαλάτα
  4.  Ρίξτε από πάνω τον φρέσκο, ψιλοκομμένο βασιλικό.
  5. Απλώστε σ’ όλη τη σαλάτα, το ξύσμα του λεμονιού.
  6. Τελειώστε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Tip #1: Δοκιμάστε ένα αλλαντικό αρκετά λιπαρό αλλά και λίγο στεγνό,όπως το σαλάμι αέρος Θάσου, αλλά όχι τόσο πικάντικο όπως αυτό της Λευκάδος, για μην «σκεπάσει» τη δροσιά του καρπουζιού και να μπορεί να φαγωθεί εύκολα, μαζί με τα υπόλοιπα, μαλακά υλικά της σαλάτας. 

Tip #2 Το ξύσμα του λεμονιού  δίνει στη σαλάτα  αυτό το kick που χρειάζεται για να μην επικρατήσει η λιπαρή υφή του σαλαμιού, αναδεικνύοντας τα υπόλοιπα υλικά με τον καλύτερο τρόπο.

Tip #3 Δοκιμάστε αντί για  ελαιόλαδο, λάδι αρωματισμένο με βασιλικό που θα ανεβάσει τα…volt, δένοντας ακόμη πιο πολύ τη mozarella με τον φρέσκο, ψιλοκομμένο βασιλικό. 

Καλό καλοκαίρι!

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s