Δημοσιεύθηκε στην General

Η Δύναμη της Γεύσης

Πόση δύναμη μπορεί να περιέχεται σε μια μπουκιά; Σ’ένα κομμάτι φρέσκο ψωμί, σ΄ένα σύκο κομμένο μόλις από το δέντρο, με τις σταγόνες της πρωινής δροσιάς ακόμη πάνω του; Στη μυρωδιά και την υφή του αγουρέλαιου;

Στο χρυσαφένιο χρώμα ενός δροσερού ποτηριού γεμάτο Μαλβάζια; Στο ήχο της κρούστας από αλάτι που σπάει για να αποκαλύψει τη ζουμερή σάρκα μιας τσιπούρας;

Image

Το φαγητό είναι μνήμη και η μνήμη, εκτός από τις αισθήσεις που περιλαμβάνει, συνδέεται σχεδόν αταβιστικά με το συναίσθημα. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η γεύση και η μνήμη είναι άρρηκτα δεμένες αλλά και ότι η γεύση και η οσμή, παρακάμπτουν το μέρος εκείνο που είναι η έδρα της λογικής και πάνε κατευθείαν στον πρωτόγονο εγκέφαλο, στην έδρα του ενστίκτου και της μνήμης.

Ως κόσμημα του υλικού μας πολιτισμού, το φαγητό, από την προετοιμασία του μέχρι το σερβίρισμά του αποτελεί συχνά το πιο διασκεδαστικό και εκφραστικό μέσο για να νιώσουμε ασφαλείς και φροντισμένοι-«χορτασμένοι» από κάθε άποψη. Μας «γειώνει» στη τρίτη διάσταση της σκληρής πραγματικότητας, γιατί απ’ αυτό παίρνουμε δύναμη και ενέργεια για να συνεχίσουμε, αλλά λειτουργεί και ως οδηγός συναισθήματος, ως φάρος των αισθήσεων που μας βοηθάει να «χτίζουμε» αναμνήσεις.

Ζωντανό κομμάτι της συλλογικής  μας ταυτότητας, συνδέει το τότε με το τώρα,την ανάμνηση ή το βίωμα με την καθημερινότητα της ψηφιακής εποχής που μετράει αγχωτικά τα δευτερόλεπτα. Είναι διάλειμμα, παύση, στοχασμός, χαμόγελο. Η κάθε μπουκιά γίνεται Χρόνος.

Το φαγητό δεν είναι μόνο επιβίωση ή βιολογική ανάγκη: υπάρχει στην αρχή κάθε ανθρώπινης ιστορίας, συνοδεύει την ανθρώπινη ύπαρξη σε κάθε της βήμα, εξελίσσεται μαζί της,  γίνεται είδος πολυτελείας, νόμισμα, μέσο πίεσης, πολιτική πράξη, έκφραση αγάπης, λογοτεχνία, μουσικές νότες και ποίηση.

Αποτελεί μέρος του μικρόκοσμού μας, ξεκινώντας από τον πυρήνα του οικογενειακού τραπεζιού, και φτάνει στην πιο social και εξωστρεφή έκφρασή του-στο finewining & dining. Είναι η αφορμή για να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, αναζητώντας νέες εμπειρίες. Να χαμογελάσουμε όταν το απολαμβάνουμε, να λυπηθούμε-ίσως-στη σκέψη ότι κάποιοι άλλοι το στερούνται, κι αυτό το κάνει διπλά πολύτιμο.

Ένα ωραίο πιάτο μοιάζει με τ’ απομνημονεύματά μας προτού καν σκεφτούμε να τα καταγράψουμε: και στα δύο, το αλμυρό, το πικρό, το γλυκό και το ξινό πρέπει να είναι σε τέλεια ισορροπία για να πετύχει και μέσα του υπαρχουμε πάντα εμείς.

Από τις διάσημες madeleines του MarcelProust στην Αναζήτηση του Χαμένου Χρόνου και το αφέψημα από βότανα του Shakespeare στο Χειμωνιάτικο Παραμύθι (A WintersTale) μέχρι τα bomboloni της Elizabeth Gilbertστο Eat, PrayLoveτο φαγητό μας συγκινεί και μας θυμίζει όσα έχουμε ξεχάσει, όσα θέλουμε να θυμηθούμε, τα μέρη στα οποία επιθυμούμε να ταξιδέψουμε.

Γίνεται ταξίδι το ίδιο πριν ακόμη προλάβουμε να ετοιμάσουμε τις βαλίτσες μας. Είναι τυχαίο, άλλωστε, που το «νόστιμο» έχει ετυμολογικά κοινή ρίζα με το ομηρικό «νόστος»;

Σ’ αυτή την περιπέτεια, σ’αυτό το ταξίδι λοιπόν, μας πηγαίνει και το Φεστιβάλ «Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις-Άνοιξη 2014», για δεύτερη χρονιά.

Το «Αθηνόραμα», είναι μια εκδοτική καινοτομία που έχει εδραιωθεί ως πρωτοπόρος θεσμός για την ελληνική γαστρονομία και έχει εκπαιδεύσει πολλές γενιές Ελλήνων όχι μόνο στο να τρώνε και να πίνουν καλύτερα, αλλά και να προτιμούν την ποικιλία και την ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων που καθιερώνονται πλέον στο εξωτερικό, κι αποτελούν εξαγώγιμο είδος.

Αν δεν υπάρξει, άλλωστε, αυτή η εξωστρέφεια, η προσπάθεια μοιάζει με πόρτα που ανοίγει στο πουθενά.

Είναι ένα ταξίδι πολύτιμο,όσο και οι θησαυροί της χώρας μας, κι αξίζει να το στηρίξουμε όλοι.  Όσοι επισκεφτείτε την Τεχνόπολη, η εμπειρία θα είναι εντυπωσιακή: από τη μια έντονα συλλογική, καθώς θα βλέπετε μια γιορτή να ξεδιπλώνεται γύρω σας με μουσικά & θεατρικά δρώμενα, live σεμινάρια, δοκιμές street food και άλλα πολλά, κι από την άλλη θα είναι μια σχεδόν…ένοχη απόλαυση: η δοκιμή νέων γεύσεων και προϊόντων που μας δίνει παράλληλα και τη δυνατότητα να μάθουμε την ιστορία πίσω από την κάθε μπουκιά. Τη δική μας ιστορία.

Ελάτε να στηρίξουμε μαζί την προσπάθεια και τον μόχθο των ανθρώπων αυτών, των Ελλήνων Μικρών Παραγωγών, που παρόλη την ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη που βιώνουμε σήμερα, πιστεύουν ότι μπορούν να πάνε την Ελλάδα ένα βήμα παραπέρα, αναδεικνύοντας κάθε είδος αυτής της ιδιαίτερης γαστρονομικής κουλτούρας, της μπολιασμένης με αρώματα Ανατολής και Δύσης, σ’ ένα μοναδικό και ακαταμάχητο συνδυασμό.

Σας περιμένουμε!

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s