Δημοσιεύθηκε στην Food

Ωδή στη φράουλα

«My lord of Ely, when I was last in Holborn,
I saw good strawberries in your garden there;
I do beseech you, send for some of them! Marry, I will, my lord, with all my heart».

William Shakespeare, Richard III

Καλό μήνα! Ο Μάϊος έφτασε με όλη του τη λαμπρότητα, γεμάτος μεθυστικά αρώματα και γεύσεις, με κήπους ολάνθιστους και φρούτα κόκκινα, λαμπερά, ζουμερά και απολαυστικά. Η φράουλα είναι ίσως το πιο διάσημο φρούτο της Άνοιξης και τώρα που είναι η εποχή τους είναι στο peak της γεύσης και της γλύκας τους.

https://foodspells.files.wordpress.com/2014/05/6b498-strawberries.png

Αρωματική, δροσερή, γλυκιά, ξινή, μοιάζει με κλεμμένο φιλί μια ηλιόλουστη μέρα του Μάη: μια μικρή υπόσχεση αμαρτίας και ηδονής. Τρώγεται βουτηγμένη σε σοκολάτα, αλλά λατρεύει και τον απαλό μανδύα της σαντιγύ, γίνεται τάρτα, μαρμελάδα, σαλάτα, ψωμί, τουρσί (!), κέικ, λικέρ, daiquiri και margarita, τιραμισού, pavlova…and the list goes on!

Η φράουλα ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae), έχει 15 περίπου είδη και περισσότερες από 600 ποικιλίες και κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή. Αυτό το μικρό, κόκκινο φρούτο είναι μια βόμβα υγείας: πλούσιο σε ιώδιο, με σημαντικές ποσότητες βιταμίνης A και C, μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες και με αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ευεργετικές για την καρδιά ιδιότητες. Οι φράουλες περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες, οπότε και θεωρούνται κατάλληλες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.  Τέλος, είναι πλούσιες σε πηκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα, συντελεί σημαντικά στη μείωση της χοληστερίνης, ειδικά αν καταναλώνεται καθημερινά.

Όταν ήμουν φοιτήτρια στην Αγγλία, όλο τον Απρίλιο πουλούσαν έξω από το μετρό του Λονδίνου, σε υπαίθρια stand, τις πρώτες μικρές, εποχιακές φράουλες στην τιμή της μίας λίρας το καλαθάκι. Οι Εγγλέζοι τις απολάμβαναν με τις πρώτες λιακάδες στο γρασίδι του Hyde Park και του Regent Park, σε αυθόρμητα πικ-νικ-ένας λαός που είναι ομολογουμένως strawberry-lovers. Το άρωμα και η γλύκα τους με συνοδεύουν ακόμη…

Ένας απλός, γευστικός και εύκολος τρόπος για να έχετε τις υπέροχες φράουλες  όλο το χρόνο στο ντουλάπι σας, είναι να τις κάνετε μαρμελάδα.

Τι καινούριο προσφέρει η συγκεκριμένη συνταγή; Είναι πανεύκολη, περιέχει λιγότερη ζάχαρη απ’ό,τι συνήθως και ένα ακόμη απρόσμενο συστατικό που της προσδίδει μια  οξύτητα η οποία αναδεικνύει ακόμη πιο πολύ το άρωμα και την χαρακτηριστική γεύση της φράουλας.

Strawberry with a kick!

jam-easy-540_5648340f8894924583072522df5cc62a (Sainsbury’s magazine)

Εύκολη μαρμελάδα φράουλα με ξύδι balsamico

Υλικά

1 κιλό φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα

2/3 της κούπας ξύδι balsamico
750 γρ ζάχαρη για μαρμελάδες (με πηκτίνη, όπως η jam sugar dr oetker)

Eκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Αφήστε το μείγμα να ποτίσει για 2-3 ώρες, για να έχει έτσι το χρόνο το φρούτο ν’ απελευθερώσει τους χυμούς του.
Βάζουμε το μείγμα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία κι αφήνουμε να βράσει η μαρμελάδα για ακόμη 5-7 λεπτά, ελέγχοντας παράλληλα αν έχει αρχίσει να πήζει και προσέχοντας να μην βράσει παραπάνω, για να μην εξατμιστεί το balsamico.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει για 20 λεπτά, στη συνέχεια τη μεταφέρουμε στα αποστειρωμένα βάζα (3 βάζα των 250γρ) όσο είναι ακόμη ζεστά και σφραγίζουμε με τα καπάκια.

Tip: Αν θέλετε να καταλάβετε πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα, κάντε το εξής: – βάλτε μια κουταλιά του γλυκού μαρμελάδα σ’ ένα κρύο πιατάκι (που θα έχει ήδη μείνει στο ψυγείο για 15 λεπτά ), αφήστε το για ένα λεπτό, στη συνέχεια, πιέστε με το δάχτυλό σας την μαρμελάδα, σπρώχνοντάς την προς τα μπρος. Αν «ρυτιδιάσει», τότε η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη!

//

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s