Δημοσιεύθηκε στην Food

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ: ΕΝΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΣΕ ΡΟΖ -ΜΩΒ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ!

Η αγαπημένη Εύα από την Κρήτη μας προτείνει μία συνταγή-έμπνευση της στιγμής, που συνδυάζει ένα «ταπεινό» -πλην γευστικότατο!- παντεσπάνι και μια αφράτη, λαχταριστή μους φράουλας, που είναι και η εποχή τους ή φρούτων του δάσους, στην περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε στην κατάψυξή σας. Κάπως έτσι, από το πουθενά, φτιάχνετε ένα γλυκάκι που θα σας κερδίσει όχι μόνο λόγω της υπέροχης γεύσης του, αλλά και της κομψής του εμφάνισης. Φτιάχνεται σε δύο στάδια. Έχει, δηλαδή, έναν βαθμό πολυπλοκότητας, από την άποψη ότι πρέπει να φτιάξεις πρώτα το παντεσπάνι -ένα κέικ, ουσιαστικά- και στη συνέχεια την μους, η παρασκευή της οποίας, όμως, είναι εύκολη και γρήγορη.Με ό,τι περισσέψει από το παντεσπάνι μας, μπορούμε να φτιάξουμε μια πολύ ωραία παραλλαγή του Αγγλικού triffle, εξίσου ανάλαφρη και δροσερή, γεμάτη άρωμα φράουλας. Ο,τι πρέπει για να χωνέψουμε το αρνί ή το κατσίκι του Πάσχα!

Image

Ας πάμε, λοιπόν, να δούμε την συνταγή, βήμα-βήμα.

Για το παντεσπάνι

Υλικά:
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουταλιές της σούπας γάλα
1 μεγάλη κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

Εκτέλεση:
– Ανάβουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
– Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 23 εκ. Αν δεν έχετε αυτής ακριβώς της διαμέτρου δεν πειράζει. Σε λίγο πιο μικρή φόρμα, το παντεσπάνι θα βγει απλώς πιο χοντρό. Αν, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερο, το παντεσπάνι θα βγει πολύ λεπτό και θα δυσκολευτείτε να το μοιράσετε στα δύο.
– Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη, να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
– Προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
– Προσθέτουμε το αλεύρι κουταλιά-κουταλιά χωρίς να χτυπήσουμε πολύ. Είναι προτιμότερο να ολοκληρώσουμε το ανακάτεμα με τη μαρίζ, ώστε να μη χαθεί πολύς αέρας από το μείγμα.
– Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Ελέγχουμε τρυπώντας με ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ, να βγαίνει στεγνή η λεπίδα.
– Περιμένουμε να κρυώσει το παντεσπάνι και μετά το μοιράζουμε προσεκτικά στα δύο με ένα μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού, ώστε να προκύψουν δύο δίσκοι ίδιου πάχους.
– Από εκεί και πέρα, έχουμε δύο επιλογές:
α) Να χρησιμοποιήσουμε μικρά τσέρκια, ώστε να δημιουργήσουμε ατομικά γλυκάκια, κόβοντας πολλούς μικρούς κύκλους, όπως έκανα εγώ.
β) Αν δεν έχουμε τέτοια τσέρκια, μπορούμε να κάνουμε το γλυκό σαν κανονική τούρτα. Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν προτιμότερο να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα μους, ώστε να μας φτάσει να στρώσουμε μία γενναία ποσότητα ανάμεσα στα παντεσπάνια και να γλασάρουμε το γλυκό, γύρω-γύρω και πάνω. Όμως και παραπάνω να βγει η μους καθόλου δεν πειράζει, γιατί τρώγεται ευχαρίστως και σκέτη!

Για την μους φράουλας/φρούτων του δάσους

Υλικά:
120 γρ. Philadelphia
2/3 κούπας ζάχαρη
1 κούπα φρέσκιες φράουλες ή κατεψυγμένα φρούτα του δάσους (τα μετράμε όσο είναι ακόμα παγωμένα)
1 κούπα κρέμα γάλακτος (με φουλ λιπαρά, γιατί η light δεν σφίγγει όσο κι αν τη χτυπήσεις!)

Εκτέλεση:
– Λιώνουμε τα φρούτα στο multi.
– Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη και, τέλος, ενσωματώνουμε τον πολτό των φρούτων.
– Χτυπάμε ξεχωριστά την κρέμα σε σαντιγί.
– Ενσωματώνουμε απαλά την σαντιγί στο μείγμα φρούτων/τυριού/ζάχαρης.

Στήσιμο γλυκού
– Τοποθετούμε μέσα σε κάθε τσέρκι ένα παντεσπάνι και το ραντίζουμε με λίγο λικέρ αραιωμένο με νερό. Εγώ χρησιμοποίησα Cointreau, μια και αυτό μου βρισκόταν πρόχειρο! Χρειάστηκα περίπου μισή κούπα νερό με λίγο λικέρ, περίπου ένα σφηνάκι.
– Από πάνω προσθέτουμε μους με ένα κουταλάκι.
– Βάζουμε άλλο ένα παντεσπάνι, λικέρ και μους.
– Αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι και διακοσμούμε με φράουλες ή φρούτα του δάσους.
– Σερβίρουμε βάζοντας σε κάθε πιατάκι λίγη σως μαρμελάδας φράουλα ή ό,τι άλλο υπάρχει στο σπίτι την οποία έχουμε αραιώσει με λίγο νερό (3-4 κουταλιές μαρμελάδα, 2-3 κουταλιές νερό).

Tip: τίποτα δεν πάει χαμένο!
Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε μικρά τσέρκια για να φτιάξετε ατομικά γλυκάκια, θα διαπιστώσετε ότι έχετε πολύ «φύρα», καθώς περισσεύει αρκετό κέικ/παντεσπάνι . Πώς θα αξιοποιήσετε αυτά τα κομματάκια; Εγώ τα έβαλα την ίδια μέρα σε τάπερ στην κατάψυξη και τα χρησιμοποίησα μια άλλη μέρα, για να φτιάξω ένα γλυκό-παραλλαγή του προηγούμενου! Να τι ακριβώς έκανα:

Trifle…να το φας στο ποτήρι!
– Έβγαλα τα κομματάκια κέικ από την κατάψυξη για να ξεπαγώσουν, και στη συνέχεια τα θρυμμάτισα μέσα σε ωραία κολωνάτα ποτήρια του παγωτού.
– Έπειτα έφτιαξα μια παραλλαγή της παραπάνω μους φρούτων, αλλά χρησιμοποιώντας light κρέμα γάλακτος αντί για κανονική και Philadelphia light, ώστε να βγει πιο ελαφρύ το γλυκάκι μου.
– Την κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών απλώς την ενσωμάτωσα στο υπόλοιπο μείγμα, χωρίς να την χτυπήσω ξεχωριστά. Το αποτέλεσμα δεν ήταν, φυσικά, το ίδιο αφράτο, όμως στο ψυγείο η κρέμα έσφιξε και ήταν μια χαρά!
– Τέλος,πρόσθεσα μια στρώση από σως μαρμελάδας πάνω από την μους και διακόσμησα με φρέσκιες φράουλες. Ε, λοιπόν, και αυτό το γλυκάκι ήταν νοστιμότατο!

Εύχομαι καλή επιτυχία και σ’ εσάς, στις δικές σας γλυκο-δημιουργίες!

//

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s