Δημοσιεύθηκε στην Food

Χταπόδι κρασάτο από το «Ζήκο»

Το κρασάτο χταπόδι του «Ζήκου» είναι μπουκιά και συγχώριο!

Image
Μπήκε Μεγάλη βδομάδα, και η νηστεία φτάνει στο τέλος της. Το χταπόδι, κλασσικό φαγητό της σαρακοστής, είναι ένας ξεχωριστός μεζές για τις μέρες αυτές, ιδανικό για βούτες στη σάλτσα με φρέσκο ψωμί! Το χταπόδι του Γιάννα Λαύκα στην ταβέρνα «Ζήκος» στο Γέρακα Λακωνίας, είναι λουκούμι.Ξεχωρίζει για την απλότητα της παρασκευής του και τα λίγα, αλλά εξαιρετικά υλικά του. Το ροζέ κρασί της περιοχής,  δίνει ξεχωριστό άρωμα στο πιάτο αυτό.

Υλικά:
1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο (ένα έως δύομιση κιλά περίπου)
Κόκκινο ή ροζέ κρασί ξηρό (2 κούπες ή μέχρι 1 ½ λίτρο αναλόγως με το χταπόδι)
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Δυο μέτριες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
1 μέτριο κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά (αν είναι κατεψυγμένο το αφήνουμε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου) βγάζουμε το μαύρο «ρύγχος» που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια του κι αδειάζουμε τη «σακούλα του».
Αν είναι μεγάλο σε μέγεθος, το χωρίζουμε στα πλοκάμια του. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να «πίνει» τα υγρά του. Μόλις ελαττωθούν πολύ, ρίχνουμε σιγά-σιγά το κόκκινο ή το ροζέ κρασί. Ο συνολικός χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού. Προσθέτουμε όσο κρασί χρειαστεί μέχρι να γίνει μαλακό. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο και πριν ν’ απορροφήσει τα τελευταία υγρά του,προσθέτουμε το κρεμμύδι περασμένο στο multi, τις δυο ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, ελάχιστη ζάχαρη στη μύτη του κουταλιού για να φύγει το»ξυνό» της ντομάτας  και το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να πήξει η σάλτσα του. Στο τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Συνοδέψτε το με ένα ποτήρι κόκκινο ή ροζέ κρασί.

//

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s