Δημοσιεύθηκε στην Food

ο «Ζήκος» στο Λιμάνι του Γέρακα: μοναδική, αυθεντική ελληνική κουζίνα

Αν σας βγάλει ο δρόμος στην ανατολική Λακωνία, εκτός από την απαραίτητη στάση στην πανέμορφη Μονεμβασιά, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις ακτές και τα γραφικά λιμανάκια της ευρύτερης περιοχής. Το πιο όμορφο και το πιο ήσυχο είναι το λιμάνι του Γέρακα, 22 χιλιόμετρα μακριά, στα βορειανατολικά· ένα μικρό μεσαιωνικό χωριό χτισμένο περιμετρικά πάνω στο φυσικό λιμάνι μιας λιμνοθάλασσας, που δημιουργεί ένα μοναδικό φιορδ. Ο υδροβιότοπος αυτός, που αποτελεί ένα απ τα τελευταία καταφύγια ερωδιών και άλλων σπάνιων πτηνών στη Ελλάδα, προστατευόμενος από το δίκτυο Natura 2000), εντυπωσιάζει με την ομορφιά του και τη γαλήνη του τοπίου. Ιδανικό μέρος για χαλάρωση, για οικογένειες αλλά και για ερωτευμένα ζευγάρια.
Στην ανατολική άκρη της προβλήτας του Γέρακα, υπάρχει μια ταβέρνα που ξεχωρίζει, τόσο για την ποιότητα των πιάτων της όσο και για τους ανθρώπους της.

Image
Ο «Ζήκος» σε υποδέχεται καθημερινά από το πρωί με εσπρέσο, λίγο αργότερα σερβίρει ουζάκι με μικρό φρέσκο ψάρι και ό,τι φέρει η ψαρόβαρκα και το βράδυ ψήνει κρέατα στη λαδόκολλα.

Ο «Ζήκος» αποτελεί το στολίδι του γραφικού Γέρακα, μια ταβέρνα για όλες τις ώρες, αυθεντική κουζίνα, εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και πολύ καλές τιμές.
Το Πάσχα είναι ο μόνος στο χωριό που βάζει σούβλα και έρχονται από τις γύρω περιοχές για να φάνε αρνί, κατσικάκι, κοκορέτσι και εξοχικό, όλα φτιαγμένα από εκείνους, με ντόπια κρέατα.
Ευλογημένος τόπος ο Γέρακας- μέσα στη λιμνοθάλασσα έχει καβούρια, κωλοχτύπες, αστακούς, αλλά και ψάρια από το Μυρτώο πέλαγος: φαγκρόπουλα, σαργοί, δράκαινες, στείρες και άλλα πολλά φτάνουν με την τράτα καθημερινά, ολόφρεσκα.
Εκεί έφαγα την νοστιμότερη κακαβιά της ζωής μου, με καβούρι,γαρίδες, στείρα, δράκαινα πατάτες και καρότα.

Image

αλλά και το πιο ζουμερό, νόστιμο και μαλακό κοτόπουλο στη λαδόκολλα, από τα χέρια του Γιάννη.
Το κρασάτο χταπόδι του, είναι ένα γλύκισμα. Τρυφερό, αρωματικό, με πυκνή σάλτσα κόκκινου κρασιού και φρέσκιας ντομάτας-μπουκιά και συγχώριο!

Image
Χόρτα και μαρούλι από τον κήπο τους, ντόπιο ροζέ κρασί και φρέσκιες τηγανητές πατάτες συνοδεύουν ιδανικά τα ψαρικά ή το κρέας.
Ο Γιάννης Λαύκας, είναι καταπληκτικός μάγειρας, δεξιοτέχνης ψήστης, πολυτεχνίτης και άνθρωπος ταξιδεμένος στα πέρατα της γης. Μηχανικός στο εμπορικό ναυτικό και ηλεκτρολόγος με δική του επιχείρηση, αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να επενδύσει στην πατρική περιουσία και γύρισε, από το Κερατσίνι όπου διατηρούσε μαγαζί, πίσω στο Γέρακα με την οικογένειά του. Δύσκολη απόφαση, αλλά το στοίχημα κερδήθηκε.
Η Χρύσα, ως αληθινή οικοδέσποινα, σερβίρει και εποπτεύει το χώρο με χαμόγελο κι ένα ζευγάρι λαμπερά, γελαστά μπλε μάτια. Είναι ένας επικοινωνιακός μαγνήτης, μια και η αμεσότητα, ο αυθορμητισμός και η ειλικρίνειά της είναι αυτές που φέρνουν τον κόσμο στο «Ζήκο». Το γέλιο της σε συνοδεύει σαν μια ζεστή αγκαλιά, μέχρι την ώρα που θα φύγεις από το Γέρακα.
Η αγάπη τους για τον τόπο, η αφοσίωση στη δουλειά τους, η ευγένεια και η προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τον πελάτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συνδυάζονται με αληθινό χαμόγελο, ζεστή φιλοξενία, επαγγελματισμό και εξαιρετική σχέση πιάτων-τιμής.Ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να προσελκύσει τουρίστες από όλα τα μέρη της γης, που έρχονται κάθε χρόνο, πιστοί στο ραντεβού τους με τα σκάφη τους, για να φάνε στην ταβέρνα του «Ζήκου». Οι πελάτες του γίνονται φίλοι καρδιάς.

«Ζήκος» Λιμάνι Γέρακα
Τηλ. 2732 300393

Υ.Γ. Αν θέλετε να μείνετε στο Λιμάνι του Γέρακα, το καλύτερο μέρος είναι το Porto Cadena, ένα συγκρότημα δωματίων υψηλής ποιότητας, ανακαινισμένο από την ιδιοκτήτριά του, την αρχιτεκτόνισσα Σταυρούλα Τσουβαλά. Η παλιά αποθήκη του συγκροτήματος, που βρίσκεται μόλις λίγα βήματα από την παραλία, διαμορφώθηκε σ’ έναν μοντέρνο, ζεστό all day χώρο, ιδανικό μέρος για να πιεις τον καφέ, τον χυμό ή το ποτό σου και να φας τα σαΐτια, τις παραδοσιακές πίτες της περιοχής ψημένες στο μαντέμι.

Image
Porto Cadena
Τηλέφωνο: 27320 23805
Ιστοσελίδα: http://www.portocadena.gr

//

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s