Δημοσιεύθηκε στην Food

Ένα κέικ αριστούργημα για τον ασυμβίβαστο Υδροχόο

Δια χειρός Αριάδνης και αυτό το κέικ-αριστούργημα , έχει δυο γεύσεις που είναι ασυμβίβαστες εκ πρώτης όψεως,  παντρεύοντας δυο συγκλονιστικά υλικά: Λεμόνι και σοκολάτα.

Το αποτέλεσμα; Απλώς θα σας ενθουσιάσει. Ιδανικός, ισορροπημένος συνδυασμός δύο πολύ δυνατών, (και κατά μια έννοια) κόντρα γεύσεων & αρωμάτων.
Ένα ξεχωριστό γλυκό που μπορείτε να το  δοκιμάσετε με τον πρωινό η τον απογευματινό σας καφέ, ή να το απολαύσετε τις κρύες νύχτες του χειμώνα και να το ετοιιμάσετε σε παιδικά πάρτυ.
Αφιερωμένο στους λάτρεις του λεμονιού και της σοκολάτας!

Image

Κέικ με πικρή σοκολάτα και λεμόνι
~170 βαθμούς, για 40′-50’~

Image

Υλικά:
160 γρ. βούτυρο γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου)
190 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά μέτρια
2 κάψουλες βανίλια
1/4 κ. γλ. ανθό αλατιού
100 ml. + 40
ml. γάλα φρέσκο
30
ml. χυμό λεμονιού
25 γρ. πούδρα κακάο
220-240 γρ. αλεύρι για κέικ
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 1/2 κ. γλ. baking powder
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 50%-55% κακάο (τεμαχισμένη σε κυβάκια)

Για την κρέμα λεμονιού:
190 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 ml. χυμό λεμονιού
150
ml. γάλα φρέσκο
55
ml. γάλα εβαπορέ
2 κ.γλ. βούτυρο γάλακτος
4 κρόκους αυγών
ξύσμα από 1 λεμόνι
45 γρ. κόρν-φλάουρ

Εκτέλεση (για το κέικ):

1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε όλες τις σκόνες (αλάτι, βανίλια, αλεύρι και το baking powder).
2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 5′ μέχρι να αφρατέψουν.
3. Στην συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα.
4. Προσθέτουμε σε τρείς δόσεις τις σκόνες με το γάλα ( τα 100 ml. γάλα) διαδοχικά, χτυπώντας στην μέτρια ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και απαλή κρέμα.
5. Μόλις τελειώσουμε χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη, στο ένα από τα δύο προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και το υπόλοιπο γάλα(40
ml.), την τεμαχισμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
6. Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
7. Βουτυρώνουμε μιά φόρμα του κέικ και ρίχνουμε σε κουταλιές τα δύο μείγματα εναλλάξ .8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς το κέικ για 40′-50′.
9. Στα 40′ κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι, το μπήγουμε στο κέντρο και αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο για ξεφούρνισμα.
10. Το αφήνουμε για 1-1 1/2 ώρα στη φόρμα να κρυώσει και ξεκινάμε να ετοιμάζουμε την κρέμα.

Εκτέλεση (για την κρέμα):

1. Σε ένα μεταλλικό σκεύος σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, το εβαπορέ, το φρέσκο γάλα και το ξύσμα.
2. Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν και ανακατεύουμε με έναν
αυγογδάρτη.
3. Παίρνουμε μια μικρή δόση από το μείγμα και προσθέτουμε το κόρν-φλάουρ, το ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
4. Μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφήνουμε να περάσουν 3′-4′ προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
5. Μεταφέρουμε την κρέμα σε κορνέ και γαρνίρουμε το κέικ.

Καλή Επιτυχία!
Αριάδνη 🙂

//

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ένα κέικ αριστούργημα για τον ασυμβίβαστο Υδροχόο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s