Δημοσιεύθηκε στην Food

Blueberry bread: ένα ψωμί για τη νέα χρονιά :)

Καλή χρονιά! Να είναι γεμάτη μυρωδιές, γεύσεις, ανακαλύψεις (γευστικές και μη), ταξιδια (νοερά και πραγματικά), επιτυχίες,αγκαλιές…  Το καλάθι σας και το σπίτι σας να είναι πάντα γεμάτο. Να είμαστε γενναιόδωροι, να δίνουμε, να αφουγκραζόμαστε το διπλανό μας.

Να μαγειρεύουμε και ν’ αγαπάμε.Ν’ αγαπάμε και να μαγειρεύουμε…

«Η μεγαλύτερη ευλογία στο σπίτι είναι το ψωμί», έλεγε η γιαγιά μου.Οι γενιές της κατοχής (αν και σήμερα ζούμε μια νέα, πιο επώδυνη και πιο δύσκολη κατοχή) δεν μπορούσαν να φάνε χωρίς ψωμί. Το ψωμί ήταν το Α και το Ω της διατροφής τους, η βάση, το θεμέλιο, το απαραίτητο τρόφιμο που σήμαινε πώς ό,τι και να γίνει,όσο δύσκολα κι αν γεμίσει το πιάτο, υπάρχει το κύριο συστατικό.

Αγαπημένη φίλη, η Βίκυ (Miss Tastefull) μου έφτιαξε ένα ψωμί-ποίημα ως δώρο-ευλογία-προσφορά για το σπίτι και τη νέα χρονιά.

Με δυσκολία κατάφερα να το φάω, γιατί ήθελα μόνο να το βλέπω & να το καμαρώνω, αλλά η κάθε μπουκιά είχε σημασία.

Από τη Θεσσαλονίκη, η άλλη αγαπημένη μου κουμπάρα, φίλη και αδερφή, η Έφη Β. που ζυμώνει καθημερινά ψωμί για την οικογένειά της και μαγειρεύει με αφοσίωση, κέφι και χαμόγελο, μου έδωσε μια συνταγή που βρήκε στο αχανές Internet, ελαφρώς παραλλαγμένη, θέλοντας να αξιοποιήσει κάποια blueberries-δηλαδή μύρτιλλα που είχε αγοράσει στη λαϊκή. Πάντοτε οικονόμα και με ορθή διαχείριση, σκέφτηκε ότι ο μόνος τρόπος να αξιοποιήσει τα 125γρ του ακριβού & πολύτιμου αυτού φρούτου ήταν να τα βάλει σε ψωμί.

Φαγώθηκε αμέσως, στο πρωινό των παιδιών και ως συνοδευτικό στον καφέ της το απόγευμα.

Ταιριάζει με αλμυρό χαλούμι, με πικάντικη γραβιέρα, με ξυνοτύρι ή κατίκι. Μια φέτα, θα σας «κρατήσει » μέχρι να φάτε το κύριο γεύμα της ημέρας. Είναι ένα πολύ νόστιμο και ελαφρύ ψωμί, γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Εφάκι μου, καλά μαγειρέματα και καλές δημιουργίες για το 2014.

Ψωμί με μύρτιλλα

Image

Υλικά

2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα ξυνόγαλο

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γλ. αλάτι Ιμαλαίων

125γρ φρέσκα μύρτιλλά (blueberries)

1 κ.γλ.σόδα

1 κ.γλ.baking powder

Λίγα καρύδια ή φυστίκια σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά όλα μαζί, προσθέτουμε το ξυνόγαλα, τα καρύδια ή φυστίκια και στο τέλος τα μύρτιλλα.

Ζυμώνουμε ελαφρά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο υγρό ακόμη (ξυνόγαλο) ή λίγο αλεύρι. Το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά.

Βάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 -180C, για 35-40 λεπτά.

Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το καταναλώνουμε μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες.

Tip: Μια πρόσφατη μελέτη, έδειξε ότι τα μύρτιλλα είναι «ελιξίριο υγείας». Θωρακίζουν την καρδιά και χαρίζουν προστασία κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη. είναι πλούσια σε πολυφαινόλες – αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα της καρδιάς και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση ώστε να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

//

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

2 σκέψεις σχετικά με το “Blueberry bread: ένα ψωμί για τη νέα χρονιά :)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s