Δημοσιεύθηκε στην Food

Xmas Bites, part 1: Χουρμάδες με κατίκι Δομοκού και προσούτο

Τα Χρστούγεννα πλησιάζουν και οι συνταγες για τα πάρτυ, το ρεβεγιόν, αλλά και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ετοιμάζονται! Η συγκεκριμένη που είναι ιδανική για ορεκτικό σε καθιστό τραπέζι ή σε cocktail πάρτυ προέρχεται από την αγαπημένη μου Giada de Laurentis.

Image

Ο χουρμάς ταιριάζει ιδανικά με ένα ελαφρώς υπόξινο, ανάλαφρο λευκό τυρί ως γέμιση. Στην συνταγή, η Giada βάζει κατσικίσιο και μασκαρπόνε, εγώ προτίμησα το κατίκι που του πάει πολύ.Το προσούτο δίνει τη σωστή, λιπαρή επίγευση στο ορεκτικό, αγκαλιάζοντας και τις δυο γεύσεις: τη στιβαρή γλυκύτητα του φρούτου και την ελαφριά οξύτητα του τυριού. Αν θέλετε να μην βάλετε προσούτο, μπορείτε να χρησιμοποίησετε μπέικον σε φέτες, το οποίο θα έχετε ψήσει λίγο πρώτα, για να είναι μαλακό (προσέξτε να μην γίνει τραγανό) και θα έχετε διατηρήσει ζεστό, καλυμμένο σε μεβράνη και πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Εύκολη στην εκτέλεση, εντυπωσιακή στο δίσκο σας, θα έχετε μια μπουκιά γεμάτη γεύση που θα σας βοηθήσει να πιείτε λίγο παραπάνω τα Χριστούγεννα, χωρίς καμμία επίπτωση…μην το παρακάνετε όμως!

(Για 8 άτομα, από 2 tidbits με χουρμά ο καθένας)

Υλικά

150 γρ Κατίκι Δομοκού

1 κ.τ.γ. φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι

Αλάτι και πάπρικα καυτερή ή φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση

16 χουρμάδες (340γρ)

8 λετπές φέτες προσούτο,κομμένες στη μέση ή εναλλακτικά 8 φέτες μπέικον καπνιστό, κομμένο στη μέση.

16 οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση

1) Σ’ένα μικρό μπωλ, βάζετε το Κατίκι, μια κουταλιά ε.π.ελαιόλαδο, αλάτι και πάπρικα ή πιπέρι και ένα κ.γ. φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι. Ανακατεύετε με ένα πηρούνι.

2) Ανοίξτε τους χουρμάδες, βγάλτε το κουκούτσι (αν έχουν) και γεμίστε με 2/3 ενός κ.γ. με το τυρί. Κλείστε ξανά τους χουρμάδες.

3) Τυλίξτε ένα κομμάτι προσούτο ή μπέικον γύρω από τους γεμιστούς χουρμάδες, και στερώστε τον με μια οδονογλυφίδα.  Τοποθετήστε τους χουρμάδες σε ένα δίσκο, στον οποίο μπορείτε να βάλετε στη μέση, ένα μικρό μπωλάκι με κατίκι Δομοκού , για έξτρα γεύση και σερβίρετε στους καλεσμένους σας.

Photo: Giada de Laurentis/Food Network

Tip: Το ορεκτικό μπορεί να ετοιμαστεί 2-3 ώρες πριν το τραπέζι σας, διατηρείται μια χαρά σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένο, καλύτερα να μην το βάλετε στο ψυγείο γιατί θα σφίξει το τυρί και θα παγώσει το προσούτο ή το μπέικον

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s