Δημοσιεύθηκε στην The witch's cauldron

Η χειμωνιάτικη σαλάτα της Julia…

Προσφάτως, έπεσα πάνω σε μια χειμωνιάτικη σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών που μου άρεσε πολύ, σε ένα celebrity site. Πάνω από τη φωτό του πιάτου, είχε μια μικρή φωτό της Julia Roberts- αγαπημένη μου ηθοποιός από τη δεκαετία του 1990. Την πρωτοείδα στην ταινία Steel  Magnolias και τη λάτρεψα. Σκορπιός, με ωροσκόπο τέλος Καρκίνου-αρχές Λέοντα (όπως και ο δικός μου) η Julia δεν παραλείπει να αναφέρει σε συνεντεύξεις της πόσο πολύ της αρέσει το φαγητό και το μαγείρεμα. That’s’s my girl!

Image

Η Julia λοιπόν, σύμφωνα με το άρθρο του People magazine, έφαγε προσφάτως αυτή τη σαλάτα σ’ένα εστιατόριο του Λος Άντζελες, το Napa Valley Grille  συντροφιά με φίλους της όπως ο George Clooney, ο Chris Cooper, η Juliette Lewis και η Kathy Bates.

Η σαλάτα στην αρχική της εκδοχή περιλαμβάνει ένα ισπανικό τυρί, που λέγεται Machengo που είναι στην ουσία μια γραβιέρα από πρόβειο γάλα, που φτιάχνεται στην περιοχή Λα Μάντσα. Την αντικατέστησα με γραβιέρα Αμφιλοχίας.   Πλούσια σε γεύση και υλικά, πεντανόστιμη και άκρως χειμωνιάτικη μπορεί να γίνει το μεσημεριανό ή το βραδυνό σας. γεύμα. Μοιραστείτε την με τον/την αγαπημένο-η σας και συνοδεύστε την με ένα ποτήρι ροζέ κρασί -προτείνω Όβηλος ή Ιδαία Γη.

Ζεστή σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών
(για 2 άτομα)

Υλικά

50gr. παντσέτα ή μπέικον σε κύβους
150gr Λαχανάκια Βρυξελλών,  τεμαχισμένα
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
40ml βινεγκρέτ κόκκινου κρασιού * (βλέπε συνταγή παρακάτω)
35 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κ.σούπας φυστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα
100γρ Γραβιέρα Αμφιλοχίας

1 αυγό ποσέ

Εκτέλεση

1. Ζεματίζουμε την παντσέτα ή το μπέικον σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά, τη βγάζουμε και τη βυθίζουμε σε παγωμένο νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δύο φορές ακόμα.

(αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε αυτό βήμα)

2. Βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών για 10 λεπτά σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε.

3. Σ’ ένα τηγάνι σε χαμηλή/μέτρια φωτιά, βάζουμε τους κυβους της παντσέτας/μπέικον και τους μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί, αφήνοντας το λίπος τους μέσα στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα  λαχανάκια Βρυξελλών και τα σωτάρουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, στη συνέχεια προσθέτουμε τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε λίγο ακόμη, για 1 περίπου λεπτό.

4. Σε ένα μικρό τεφαλ, καβουρδίζουμε για 3-4 λεπτά τα φυστίκια Αιγίνης μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αφήνουμε στην άκρη.

5. Αποσύρουμε από το μάτι, βάζουμε τα λαχανάκια σε ένα πιάτο και γαρνίρουμε με τα καβουρδισμένα φιστίκια και τη Γραβιέρα   Αμφιλοχίας σε κύβους ή τριμμένη. Από πάνω,  τοποθετούμε το αυγό ποσέ και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

* Βινεγκρέτ κόκκινου κρασιού

½ φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας. χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας. μουστάρδα Dijon
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ κουταλιά της σούπαςψιλοκομμένο θυμάρι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι ή εσαλότ ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζάνι ε.π.ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα πρώτα επτά συστατικά, και μετά σιγά-σιγά προσθέτουμε το ελαιόλαδο.  Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

//

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s