Δημοσιεύθηκε στην The witch's cauldron

Ανταπόκριση απο Κρήτη: Μια διαφορετική κολοκυθόσουπα από την Εύα

Κολοκυθόσουπα, για τις κρύες νύχτες του χειμώνα

Χθες το βράδυ, 18 Νοεμβρίου, εδώ, στα Χανιά, έκανε αρκετό κρύο. Ήταν η πρώτη βραδιά που άνοιξα την θέρμανση και φόρεσα μια χοντρή πλεκτή ζακέτα, μέσα στο σπίτι. Οπότε, η ιδέα μού ήρθε αυτόματα: Τι καλύτερο για βραδινό, από μια ζεστή, λαχταριστή κολοκυθόσουπα; Το απόλυτο comfortfoodγια τις κρύες, χειμωνιάτικες βραδιές! Έτσι κι αλλιώς, προχθές προμηθεύτηκα μία τεράστια κολοκύθα από τον αδελφό του άντρα μου, τον Αποστόλη, που τις καλλιεργεί (μεταξύ πολλών άλλων ζαρζαβατικών) στον κήπο του. Έκοψα, λοιπόν, ένα κομμάτι από την μυρωδάτη πορτοκαλί σάρκα με το μεγάλο μαχαίρι που μόλις είχα ακονίσει, και… η μαρμίτα στήθηκε!!

Μμμμ… Με το που μπήκαν όλα τα υλικά στο τσικάλι και το… μαγικό φίλτρο πήρε μία βράση, μοσχοβόλησε το σπίτι ζεστασιά! Και όταν σέρβιρα την σούπα (σε βαθιές γαβάθες, εννοείται! – τι να σου κάνει ένα πιατάκι;), δεν παρέλειψα να προσθέσω μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

Όμως, το συστατικό που πραγματικά απογειώνει την κολοκυθόσουπα, είναι το ξύγαλο: ένα μαλακό, λευκό σαν το χιόνι, αλειφώδες τυρί που παρασκευάζεται στην περιοχή της Σητείας και ευωδιάζει φρεσκάδα. Μία κουταλιά μέσα σε κάθε πιάτο είναι μαγεία! Παρεμπιπτόντως, το ξύγαλο είναι το τέλειο συνοδευτικό για πολλά φαγητά. Δοκιμάστε το με πατάτες τηγανητές, ντολμαδάκια, αλλά και μέσα στην σαλάτα ή με κρίθινο παξιμάδι, τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο, φρέσκια ρίγανη και θα με θυμηθείτε. Το θέμα είναι μόνο να το βρείτε! Όμως, όλο και κάπου πωλείται στην Αθήνα, ίσως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, από ό,τι μαθαίνω…

 Image

Υλικά (για περίπου 4-5 μερίδες)

Όπως βλέπετε, δεν γράφω ακριβείς ποσότητες γιατί, πολύ απλά, βάζω πάντα τα υλικά με το μάτι! Στο περίπου, λοιπόν, θα χρειαστείτε:

700 γρ. κολοκύθα σε κύβους

Μία μεγάλη πατάτα σε κύβους

Ένα μέτριο μήλο σε κύβους

3-4 καρότα σε ροδέλες

1-2 ξερά κρεμμύδια ή 1 ξερό κρεμμύδι και 2 φρέσκα ψιλοκομμένα

1-2 κύβους βοδινού

Ελαιόλαδο

Πιπέρι, μοσχοκάρυδο

 Εκτέλεση

– Καθαρίζετε και κόβετε όλα τα λαχανικά.

– Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο (οι Βόρειοι βάζουν βούτυρο, αλλά εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην προτιμήσουμε το εκλεκτό μας εγχώριο προϊόν).

– Προσθέτετε τα καρότα, τις πατάτες, την κολοκύθα και τα γυρνάτε 2-3 φορές.

– Βάζετε λίγο ζεστό νεράκι και σκεπάζετε το τσικάλι, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

– Αποσύρετε για λίγο από τη φωτιά και λιώνετε καλά τα λαχανικά (εγώ χρησιμοποιώ ραβδομπλέντερ – σπουδαία εφεύρεση!).

– Τοποθετείτε ξανά το τσικάλι στο μάτι, ρίχνετε περίπου ένα λίτρο ζεστό νερό (ίσως και λίγο λιγότερο, αν θέλετε πιο πηχτή την σούπα σας) και τους δύο κύβους βοδινού και ανακατεύετε (ένας κύβος αναλογεί σε μισό λίτρο νερό).

– Τρίβετε πιπέρι και μοσχοκάρυδο (ανάλογα με τα γούστα σας!) και αφήνετε την σούπα να πάρει δυο βράσεις. Δεν χρειάζεται πολύ ψήσιμο, απλώς να δέσουν όμορφα τα υλικά μεταξύ τους.

Στο σερβίρισμα τρίβετε πάλι λίγο πιπέρι και μοσχοκάρυδο μέσα σε κάθε πιάτο και προσθέτετε μία κουταλιά ξύγαλο ή στραγγιστό γιαούρτι.

Συνοδεύετε με κρίθινο ντάκο, ελιές, καυτερές πιπερίτσες τουρσί – ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας!

Ελπίζω να απολαύσετε την ωραία αυτή σουπίτσα όσο κι εγώ!

//

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s