Δημοσιεύθηκε στην Food

H Pumpkin Pie της Jane, από την Εύα

Η παρακάτω συνταγή είναι της πολυαγαπημένης Αγγλίδας (ή, μάλλον, Κρητικο-αγγγλίδας) φίλης μου, Jane από την Σητεία. Η Jane, λοιπόν, πριν από σαράντα, περίπου, χρόνια, αφού είχε ήδη μελετήσει την ιστορία και την τέχνη των Μινωικών χρόνων στην Σχολή Καλών Τεχνών, ήρθε εδώ, ερωτεύτηκε το νησί κι από κοντά, όπως και ένα Κρητικόπουλο, τότε (τον επίσης αγαπημένο μου, Γιάννη), τον οποίο και παντρεύτηκε! Έκτοτε, ζει με την οικογένειά της στην μικρή αυτή πόλη της Ανατολικής Κρήτης, κοντά στην φύση που τόσο αγαπά. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα χρόνια έχει γνωρίσει το νησί όσο λίγοι ντόπιοι, ιδίως τα φυτά, τα αγριόχορτα, τα δέντρα και τα λουλούδια του τόπου (τα οποία ξέρει και με τις λατινικές ονομασίες τους!). Και, πέρα από τα μοναδικής αισθητικής και ευαισθησίας έργα της (ζωγράφος, γαρ), είναι μια πραγματική καλλιτέχνις και στην κουζίνα. Ό,τι δοκιμάσει κανείς από τα χεράκια της, δεν ξεχνιέται! Καθόλου τυχαία, μια που με τις κόρες της, Μαρία και Μαργαρίτα, είμαστε αχώριστες φίλες από το Δημοτικό σχολείο (και πλέον, κουμπάρες – και με τις δύο!), οφείλω τις όποιες ικανότητές μου στην κουζίνα κατά 60% στην Jane. Η αλήθεια να λέγεται!
Όσο για την τάρτα κολοκύθας που είχα την τύχη να μου διδάξει, κάποιοι την βρίσκουν κάπως «περίεργη». Από ό,τι έχω αντιληφθεί, οι περισσότεροι Έλληνες απλά δεν τρελαίνονται για την γεύση της κολοκύθας. Ίσως και λόγω των μπαχαρικών, τα οποία δεν έχουν συνηθίσει στα γλυκά. Προσωπικά, την βρίσκω ιδιαίτερα φίνα. (Ομολογώ πως κάθε pumpkin pie που φτιάχνω δεν θα έβγαζε την μέρα, αν δεν με ένοιαζαν οι θερμίδες!!) Όσοι αγαπούν τις ξεχωριστές γεύσεις και τα γήινα, γαργαλιστικά αρώματα του μοσχοκάρυδου και της κανέλλας, σίγουρα θα την λατρέψουν!

Για την βάση της τάρτας, μπορείτε κάλλιστα να ακολουθήσετε τη γνωστή, εύκολη συνταγή της Βίκυς Κουμάντου από το Tastefull, προσθέτοντας στη ζύμη λίγο τζίντζερ και μοσχοκάρυδο σε σκόνη, για επιπλέον φθινοπωρινό άρωμα!
Tips: P.PIE
– Όταν απλώνετε την ζύμη στο ταψάκι της τάρτας, ανασηκώστε όσο περισσότερο μπορείτε τα τοιχώματα, ώστε να είναι αρκετά ψηλά. Η ζύμη έχει την τάση να «κάθεται» στο ψήσιμο και αυτό θα σας δημιουργήσει πρόβλημα μετά, όταν θα θέλετε να βάλετε την γέμιση (η οποία τότε δεν θα χωράει!).
– Επειδή το μείγμα της γέμισης είναι σε υγρή μορφή (όχι παχύρρευστο), απαιτείται μεγάλη προσοχή όταν μεταφέρετε την γεμισμένη τάρτα στον φούρνο για ψήσιμο, γιατί χύνεται πανεύκολα. (Την πρώτη φορά που την έφτιαξα έκανα χάλια τον φούρνο!) Σιγουρευτείτε ότι έχετε αφαιρέσει από τον φούρνο τυχόν λαμαρίνα που έχει «σκαλοπάτι» μπροστά: Θα αναγκαστείτε να γείρετε το ταψάκι της τάρτας για να το τοποθετήσετε στον φούρνο, και η γέμιση θα χυθεί! Αφαιρέστε από πριν τη λαμαρίνα, και βάλτε το ταψάκι κατ’ ευθείαν πάνω στην σχάρα.
– Μια πολύ καλή ιδέα (βασικά, η καλύτερη!) είναι να ετοιμάσετε την γέμιση μέσα σε κανάτα-δοσομετρητή, που έχει προχοή, ώστε να γεμίσετε την τάρτα σας ενώ την έχετε ήδη τοποθετήσει μέσα στον φούρνο. Καθαρές δουλειές!

Για την γέμιση θα χρειαστείτε:
200 γρ. πολτό κολοκύθας (πιο πριν, κόβετε την σάρκα της σε κύβους, την ψήνετε στον ατμό και την πολτοποιείτε)
100 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
200 γρ. αδιάλυτο γάλα εβαπορέ (κρύο, από το ψυγείο)
1 κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. τζίντζερ σκόνη
½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο σκόνη
½ κ.γλ. μπαχάρι σκόνη (εγώ πολλές φορές παραλείπω το μπαχάρι)

Ανακατέψτε τα υλικά της γέμισης στην κανάτα-δοσομετρητή με τον αβγογδάρτη και προσθέστε το μείγμα στην ήδη ψημένη βάση.
Ψήνετε την τάρτα για περίπου 30 λεπτά, στους 170-180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, να πάρει ωραίο χρώμα, χωρίς να καεί. Το σπίτι σας σε λίγο θα αρχίσει να μοσχοβολάει!

Enjoy!
Εύα

//

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Μια σκέψη σχετικά μέ το “H Pumpkin Pie της Jane, από την Εύα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s