Δημοσιεύθηκε στην Food

H Nature’s Salad στον τελικό του Living Well, στα T.G.I. Friday’s

Μήπως επειδή έχω γεννηθεί Παρασκευή; Μήπως επειδή λατρεύω τις σαλάτες; Beginner’s luck or simply Magic?

Ακόμη αναρωτιέμαι πώς βρέθηκα στον τελικό, ειδικά όταν το food blogging το ξεκίνησα πολύ πρόσφατα…Ξέρω όμως ότι όλα γίνονται καλυτερα όταν τα μοιράζεσαι, αλλά και όταν ζητάς βοήθεια.Όπως και να΄χει, η σαλάτα αυτή, δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει μέχρι εκεί, χωρίς τη βοήθεια και την καθοριστική συμβολή της Αριάδνης. Η σαλάτα ξεκίνησε κάπως έτσι:

«Χριστίνα, έχω φέρει πετιμέζι από το χωριό και σύκα από τον κήπο μας, στη Ζάκυνθο!»

«Σκέφτομαι να πειραματιστώ και με τα δυο, σε αλμυρά και γλυκά»

«Αριάδνη, να τα βάλουμε σε μια σαλάτα;»

Έτσι κάπως δημιουργήθηκε η μία από τις συμμετοχές στο διαγωνισμό, και είμαι πολύ χαρούμενη που την Παρασκευή, 15/11/2013 θα πάμε μαζί με την Αριάδνη στα Friday’s να μας την μαγειρέψουν!

Η σαλάτα είναι γεμάτη καλοκαιρινές και φθινοπωρινές αποχρώσεις, τιμά την Ελληνική γη και τα προϊόντα της,έχει γλυκιές, ελαφρώς υπόξινες και αρωματικές νότες και είναι πολύ θρεπτική και σύμφωνη με τη φιλοσοφία του Living Well.

Image

Nature’s Salad

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα κρουτόν:

ψωμί για τόστ                                                       2 φέτες.

Ελαιόλαδο                                                           4 κ.σουπ

Αλάτι                                                                    ½ κ.γλ.
φρέσκο-τριμμένο μαύρο πιπέρ
ι                          ½ κ.γλ.                         

ρίγανη                                                                   ½ κ.γλ

Για την σαλάτα:

Αντίδια                                                                          1/4
μαρούλι πράσινο κατσαρό  & κόκκινο                   από 1/4
πιπεριές πράσινες γλυκείες (κέρατο)                      2
αβοκάντο (ώριμο)                                                    1 μεσαίο
φρέσκος βασιλικός                                                25 γρ.
ντομάτες                                                                 2 μεσαίες
βασιλικά σύκα (σπιτικά)                                        6 ξερά
καβουρδισμένο κουκουνάρι                                  50 γρ.
Γραβιέρα Κρήτης                                                   100 γρ.

Για το dressing:

πετιμέζι                                                                    5 κ.σουπ.
ελαιόλαδο                                                                3 κ.σουπ.
μαύρο φρεσκο-κομμένο πιπέρι                              ½ κ.γλ.
αλάτι                                                                       1 κ.γλ. κοφτό

Εκτέλεση

Κόβουμε τις φέτες του τόστ σε πολύ μικρά κυβάκια, χρησιμοποιώντας το μαχαίρι του ψωμιού για ευκολία. Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε τα κυβάκια και πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις να απορροφηθούν τα υλικά καλά.
Σε ήδη προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε τα κρουτόν για 12 λεπτά στους 160 βαθμούς, στον αέρα. Κατά την διάρκεια του ψησίματος, ανοίγουμε τον φούρνο και τα ανακατεύουμε ώστε να ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να κρυώσουν.

Πλένουμε πολύ καλά τις σαλάτες & τα λαχανικά και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να στραγγίξουν. Κόβουμε σε κύβους το τυρί και σε λεπτές φέτες τα αποξηραμένα σύκα. Σε ένα μικρό ταψάκι αδειάζουμε το κουκουνάρι και το καβουρδίζουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο για 10 – 15 λεπτά στους 100 βαθμούς. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε έναν ξύλινο πάγκο κοπής, ξεκινάμε να κόβουμε το αντίδι, την κατσαρή σαλάτα και τον φρέσκο βασιλικό σε μικρά κομμάτια καθώς και τις ντομάτες σε μεσαία κυβάκια. Κόβουμε σε ροδέλες τις πιπεριές και καθαρίζουμε το αβοκάντο από την φλούδα του και το κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες, αφαιρώντας το κουκούτσι.
Μόλις τελειώσουμε, μεταφέρουμε σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ τα κομμένα λαχανικά. Προσθέτουμε το τυρί, το καβουρδισμένο κουκουνάρι, τα αποξηραμένα σύκα και τέλος τα κρουτόν. Ανακατεύουμε την σαλάτα από μέσα προς τα έξω ώστε να αναμειχθούν ιδανικά τα υλικά της.

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το πετιμέζι, το λάδι, το αλάτι και το τριμμένο πιπέρι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υγρά μεταξύ τους. Λίγο πρίν σερβίρουμε, περιχύνουμε την σαλάτα μας με το dressing και ανακατεύουμε ελαφρά για να δέσουν οι γεύσεις.

//

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

5 σκέψεις σχετικά με το “H Nature’s Salad στον τελικό του Living Well, στα T.G.I. Friday’s

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s