Δημοσιεύθηκε στην Food

Cake μήλου με Μπαχαρικά από την Αριάδνη

Με λένε Αριάδνη, είμαι φοιτήτρια στο τμήμα “Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας’’ του ΤΕΙ Αθηνών και παράλληλα ασχολούμαι με την ζωγραφική, τις κατασκευές από felt, τα χειροποίητα γούρια και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε δύο σειρές για να σας τα πω. Τον περισσότερο χρόνο μου τον αφιερώνω στην ζαχαροπλαστική, την οποία και λατρεύω από τα παιδικά χρόνια! Χωρίς αυτήν θα ένοιωθα σαν ένα μικρό ποδηλατάκι που του λείπει η μια βοηθητική ρόδα!
Το 2011 αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την δημιουργία cupcakes, μπισκότων κι άλλων δημιουργιών διαβάζοντας πολύ, παρακολουθώντας σεμινάρια και ανακαλύπτοντας μέσα από ατελείωτους πειραματισμούς πως ένα γλυκό «κλείνει» μέσα του όλα τα αρώματα, τα συναισθήματα και την μελωδία που ο ίδιος του δίνεις.
Η ζαχαροπλαστική είναι μια μορφή τέχνης!
Έτσι, με πολύ αγάπη δημιουργήθηκε το (http://ariadneswonderland.gr/) το οποίο μετράει ένα χρόνο ζωής και αποτελεί τον χώρο στον οποίο φιλοξενώ τις προσωπικές μου ιδέες και προτάσεις, όλα όσα ονειρεύομαι και κυρίως τον σεβασμό προς όσους  με εμπιστεύονται

Ειδικά για το blog Food Spells, έφτιαξα ένα κέικ μήλου με μπαχαρικά, ό,τι πρέπει για ένα βροχερό απόγευμα

0
Ελπίζω να το απολαύσετε!

ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
160 γρ. ηλιέλαιο καλής ποιότητας
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
80 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή
3 μέτρια αυγά
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γλ. τζίντζερ σκόνη
ελάχιστο αλάτι
1 κ.γλ. baking powder
100 ml. χυμό μήλου
320 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
65 γρ. καρύδια αλεσμένα σε σκόνη

Για την γέμιση μήλου
3 μέτρια μήλα, 1 ξινόμηλο(Granny Smith) και
2 Ζαγοράς (Starking), καθαρισμένα από φλούδες
και κουκούτσια
40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 κ.γλ. κανέλα
1 κ.σουπ. μέλι
χυμό 1 μέτριο λεμόνι 1 κ.σουπ. νερό

Για την επικάλυψη καραμέλας
300 γρ. τυρί κρέμα
4 κ.σουπ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. καραμέλες βουτύρου(μαλακές)
40 ml. γάλα φρέσκο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεκινάμε με τα μήλα. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το νερό και το χυμό λεμονιού. Σε ένα άλλο μπολ κόβουμε τα μήλα σε πολύ μικρά κυβάκια αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει και έχουμε αφαιρέσει την φλούδα. Προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να απορροφηθεί το λεμόνι και να μην μαυρίσουν.
Ετοιμάζουμε το κέικ. Σε ένα μεταλλικό μπολ ρίχνουμε το λάδι μαζί με την
ζάχαρη και τα ανακατεύουμε να ενωθούν χρησιμοποιώντας έναν αυγογδάρτη. Στην συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τα αρωματικά (κοσκινισμένα), την σκόνη από τα καρύδια και τα ανακατεύουμε. Στο μείγμα των αυγών προσθέτουμε σε τρείς δόσεις τις σκόνες εναλλάξ με τον χυμό μήλου και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας μια μαρίζ (σπάτουλα), μέχρις ότου σχηματιστεί ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
Μόλις τελειώσουμε παίρνουμε το μπολ με τα μήλα και τα ενσωματώνουμε λίγα-λίγα στο μείγμα του κέικ. Συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμη το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις μέχρι να καλυφθούν τα μήλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Χρησιμοποιούμε δύο στρογγυλά μεταλλικά ταψάκια με διάμετρο 19 εκ., βουτυρώνουμε ελαφρά το εσωτερικό τους και πασπαλίζουμε με αλεύρι να πάει παντού. Αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για για 35-45 λεπτά.
Το κέικ είναι έτοιμο αν, βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι αυτό βγαίνει στεγνό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 1 1/2 ώρα, πρώτού ξεφορμάρουμε.
Ετοιμάζουμε το γλάσο. Τοποθετούμε στην φωτιά, ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα τις καραμέλες και το γάλα. Μόλις αρχίζει να βράζει, αρχίζουμε να το ανακατεύουμε συνεχώς χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι μέχρι να λιώσουν τελείως. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί σαν βούτυρο που έχει κόψει αλλά με το ανακάτεμα οι «μικροί σβώλοι» θα εξαφανιστούν. Το μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε την άχνη (κοσκινισμένη), και την ανακατεύουμε καλά χρησιμοποιώντας αυγογδάρτη. Θα σχηματιστεί μια λεία και απαλή κρέμα. Τέλος προσθέτουμε το τυρί και το ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις.
Tips:
– Προσέχουμε τα αυγά να είναι πάντα σε θερμοκρασία δωματίου.
– Αν δεν έχετε ταψάκια σε αυτές τις διστάσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο, με την διαφορά πως θα βγει πιο χαμηλότερο σε ύψος και θα χρειαστεί λιγότερο ψήσιμο.
Καλή Επιτυχία!

Advertisements

Συντάκτης:

A self-confessed foodie who devours books and chocolate with chili, loves literature, red wine, cinema, poetry, Shakespeare, T.S. Elliot and philosophy & all things magickal. I could live on pasta, eggs benedict, truffles, dark chocolate and candied ginger. I think that eating & drinking your way through countries and continents is the best way to live and travel. What would life be without love, food & traveling after all?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s